BiH

šalju ga iz "torlaka"

U BiH konačno stiže serum protiv zmijskog otrova

30/06/2021

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je  da je na sastanku sa predstavnicima Instituta "Torlak" dogovoreno da serum protiv zmijskog otrova bude poslat u BiH

BiH će dobiti određene količine seruma protiv zmijskog otrova od Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” iz Beograda, potvrđeno je Nezavisnim novinama iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Naime, kako ističu iz MCP BiH, juče ujutru održan je online sastanak, na kojem su bili prisutni predstavnici Instituta “Torlak”, Ministarstva civilnih poslova BiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravstvo RS i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je  da je na sastanku sa predstavnicima Instituta “Torlak” dogovoreno da serum protiv zmijskog otrova bude poslat u BiH.

“Sastanak sa predstavnicima Instituta ‘Torlak’ je održan. Ovaj Institut, nažalost, nije planirao proizvodnju seruma za Republiku Srpsku i čitavu BiH ove godine, ali će nam izaći ususret i poslati određene količine seruma”, rekao je Zeljković.

Dodao je da će i Institut za javno zdravstvo RS krenuti u direktnu nabavku dodatnih količina seruma.

“Cilj nam je da u što skorijem periodu obezbijedimo minimalne količine seruma za funkcionisanje, a u narednom periodu i planiranu količinu antiviperinog seruma za ovu godinu”, kazao je Zeljković.

Goran Šukalo, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, kazao je da su u Bosni i Hercegovini prisutne tri vrste otrovnica – poskok, šarka i planinski šargan.

“Za čovjeka jedino može biti fatalan ugriz poskoka, ali često u nekih 30 do 40 slučajeva poskok napravi suvi ugriz, odnosno ne ubrizga otrov, jer ekonomiše njime pošto mu je potreban za ubijanje plijena”, rekao je Šukalo.

Ističe da, ukoliko dođe do ugriza, onda je tu jedini način da se ubrizga serum kao mogući lijek, ali i sa samim serumom treba oprezno postupiti.

“Nakon ugriza poskoka, u prosjeku ljudi imaju dva do tri sata da prime serum, a ovo vrijeme je kraće kod osjetljivijih, kao što su djeca, starije osobe i oni koji su alergični”, pojasnio je Šukalo i dodao da je ugriz zadnji mehanizam odbrane.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.