Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dugoočekivano zahlađenje

I dalje su upaljeni alarmi zbog vrelina, ali nam stiže velika promjena vremena

Skradin: Veliki broj posjetitelja uživa u ljepotama Nacionalnog parka Krka
Ilustracij / Pixell

U petak stiže promjena vremena i dugoočekivano zahlađenje. Očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro vrijeme.

Temperature zraka u 08.00 sati: Bjelašnica 15; Grude 16; Drvar 19; Bugojno, Ivan-sedlo, Jajce 20; Sanski Most, Zenica 22; Sarajevo, Tuzla 23; Mostar, Široki Brijeg 24; Livno 25; Gradačac 26 i Bihać 27 stepeni.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 2 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Danas će u BiH preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana ponegdje u Bosni je moguć slab lokalni pljusak. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 30 do 36, na jugu i sjeveru do 38 stepeni.

U Sarajevu će biti sunčano. Dnevna temperatura oko 35 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Upaljen alarm

Narandžasti meteoalarm danas je na snazi za veći dio Bosne i Hercegovine zbog najavljene ekstremno visoke temperature.

Narandžasto upozorenje izdato je za područje Mostara, Trebinja, Višegrada, Foče, Sarajeva, Bihaća i Tuzle zbog temperature koja će iznositi oko 35 stepeni Celzijusovih, u nekim mjestima i više.

Narandžasto upozorenje znači da je vrijeme opasno i da su prognozirane vremenske pojave koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Za područje Banjaluke, Prijedora i Livna na snazi je žuto upozorenje, takođe, zbog najavljene vrućine i temperature koja će iznositi od 32 do 35 stepeni Celzijusovih.

Žuto upozorenje znači da vrijeme može biti potencijalno opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez.

Prognoza do kraja sedmice

U četvrtak će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana i u večernjim satima u Bosni su mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren u sjevernim i zapadnim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje jugozapadni.

Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna 28 do 34, na jugu do 36 °C.

U petak stiže promjena vremena i dugoočekivano zahlađenje. Očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne, kao i na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine.

Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 24, a dnevna 25 do 30, na jugu do 33 °C.

U subotu će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna 26 do 31, na jugu do 35 °C.

U nedjelju će biti umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Prema kraju dana i u tokom noći očekuje se kiša u većem dijelu naše zemlje.

Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna 25 do 31, na jugu do 35 °C.