Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veto pred padom

Dodikov plan u NSRS-u ponovo propada, opozicija najavila da ne dolazi na sjednicu

Banja Luka: Posebna sjednica Narodne skupštine RS
20.06.2022., Narodna skupstina RS, Banjaluka (BiH) – Danas se odrzava posebna sjednica Narodne skupstine RS sazvana na zahtjev srpskog clana Predsjednistva BiH Milorada Dodika. Dodik je sazvao posebnu sjednicu NSRS kako bi se parlament Republike Srpske izjasnio o Odluci o pokretanju postupka za vodjenje pregovora radi zakljucivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na 27. sjednici Predsjednistva BiH 8. 6.2022. Dodik je rekao da Republika Srpska ne dozivljava Veliku Britaniju kao prijatelja. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Zvaničan stav opozicije o ovom pitanju očekuje je pred početak sjednice. Kao što je od ranije poznato, oni smatraju da se radi o Dodikovoj predizbornoj “ujdurmi i lakrdiji”

Poslanici SDS i PDP najvjerovatnije neće doći na posebnu sjednicu Narodne skuštine RS-akoja treba da odlučuje o vetu Milorada Dodika na agreman za njemačkog ambasadora u BiH.

Zvaničan stav opozicije o ovom pitanju očekuje je pred početak sjednice. Kao što je od ranije poznato, oni smatraju da se radi o Dodikovoj predizbornoj “ujdurmi i lakrdiji”.

– Ne želimo da podržimo politiku izolacije i zatvaranja Republike Srpske. Zakazivanje ovakve sjednice je nastavak loše politike i štetnih poteza. Međunarodna pozicija Republike Srpske je ozbiljno narušena. Izgubićemo mnogo – izjavio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Smatraju da je ovakva politika neodgovorna, istakao je Šarpović i dodao da je to razlog zašto neće prisustvovati posebnoj sjednici NSRS.

Jelena Trivić, poslanica u NSRS istakla je da posebne sjednice postaju cirkus, ovo je suluda i sumanuta politika.

– Ovo je samo predstava jednog čovjeka u izbornom vremenu jer nema šta drugo ponuditi – poručila je Trivić.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a naveo je da se radi o još jednoj u nizu potpuno besmislenih i beskorisnih predizbornih ideja Milorada Dodika, te da u tome neće učestvovati.

Istovremeno, iz DNS je potvrđeno da ni njihovi poslanici neće učestvovati u radu ove posebne sjednice.

Iz Trećeg puta Dodiku poručujuu da se “sam čupa iz kaše koju je zakuhao”.

Da bi Dodikov veto bio potvrđen treba mu dvotrećinska većina u NSRS, što je danas nemoguće očekivati jer čak i da dođu svi poslanici vladajuće koalicije, oni odavno nemaju potreban broj glasova.

Podsjećamo, Dodik je u Predsjedništvu BiH dva puta glasao protiv agremana za predloženog njemačkog ambasadora jer smatra da dolazi da sprovodi malicioznu politiku Njemačke za koju tvrdi da je štetna po interese RS.

Dodik takav zaključak izvodi na osnovu rezolucije Bundestaga, dolaska Christiana Schmidta, djelovanja njemačkog sudije u Ustavnom sudu BiH…