Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Dodikov prijedlog za borbu protiv virusa: Centralna banka BiH da oslobodi 2,5 milijarde KM

dodik press2 (1)

Dodik je kazao da postoje kontakti sa MMF-om, koji bi mogao odobriti iznos od 200 miliona eura, po 100 miliona eura svakom entitetu, za održavanje likvidnosti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik predložit će na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH da državna Centralna banka sa 10 na pet posto smanji stopu obavezne rezerve, čime bi se oslodila neophodna sredstva od 2,5 milijardi KM za likvidnost banaka za podršku privredi i javnom sektoru.

Očekuje da će i druga dva člana Predsjedništva BiH pozitivno regirati na taj prijedlog, kao i da se smanji negativna kamatna stopa na depozite.

Moguće je, rekao je, da Međunarodni monetrani fond (MMF) odobri 200 miliona eura, po 100 miliona za dva bh. entiteta.

Usljed koronavirusa vojska BiH će, pojasnio je, pomoći da se podignu šatori (karantin) na bh.graničnim prijelazima, a svim ostalim procesima će upravljati nadležne entitetske službe u skladu s svojim nadležnostima.

Kazao je da nema mjesta za paniku, ali ima za zabrinutost i odgovornost svih građana u BiH da se pridržavaju mjera nadležnih zdravstvenih radnika te najavio da će tražiti da se pooštre sankcije, odnosno novčane kazne za neodgovorne koji se ne pridržavaju datih upustava.

Dodik je danas prisustvovao sastanku u Banjoj Luci zvaničnika RS-a sa bankarima iz tog bh.entiteta.

-Bankarski sektor je stabilan, likvidan i spreman da se sačuva privredni potencijal bh.entiteta RS – rekao je premijer Radovan Višković, koji je i predsjedavajući Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi na teritoriji RS.

Poslovne banke i Agencija za bankarstvo će u narednom periodu kreirati konkretne mjere za privredne subjekte i građane, a svaki klijent će biti posebno tretiran i „obrađivan“.

Višković je rekao da je taj sektor u stanju da pomogne i entitetskom budžetu kako ne bi došla u pitanja tekuća likvidnost.

Član Upravnog odbora Udruženja banaka RS Boško Mekinjić je rekao da banke stabilne i svakom momentu mogu da reguju na sve što nas čeka u narednom periodu.

-Imat ćemo puno razumijevanja za nizom mjera olakšati privredna kretanja – rekao je Mekinjić navodeći da će biti partneri Vladi i građanima.