Član Predsjedništva BiH

Dodikova stara priča: Za 10 godina BiH će biti duh, a RS nezavisna država

Бањалука – Народна скупштина Репуб

Dodik je istakao da bi 21. vijek trebalo da obilježe integracije na prostorima gdje žive Srbi i odbrane Srba gdje god žive

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republiku Srpsku za deset godina vidi, ako ne kao samostalnu državu, onda svakako što bliže državnom jedinstvu sa Srbijom.

Kako prenose Nezavisne novine, Dodik je istakao da bi 21. vijek trebalo da obilježe integracije na prostorima gdje žive Srbi i odbrane Srba gdje god žive.

– Ta integracija podrazumijeva da ćemo u ovom vijeku veoma otvoreno zahtijevati da Republika Srpska i Srbija budu jedan državni oblik i da ne bi trebalo da se snebivamo da to govorimo. Mi, koji smo danas na funkcijama, moramo da ostavimo kao vlasništvo budućim generacijama upravo taj cilj. Jer, razumjeli smo i shvatili da bez slobode, bez države, nema ni života na ovim prostorima – kazao je Dodik u intervjuu.

Istakao je da srpski narod ne može da ostvari slobodu bez države. Kao primjer naveo je to što Srbi u Hrvatskoj, Federaciji BiH i Sloveniji ne mogu da dobiju ni status nacionalne manjine, kao i posljednja dešavanja u Crnoj Gori.

– Naši prethodnici su, u prošlosti, možda morali da o tome šute. Mi ne moramo. Smatramo da nam je učinjena nepravda, da smo stradalnički narod i da taj narod ima pravo na svoju slobodu, a ta sloboda izražava i potrebu, i odluku gde će ko da živi i kako će da živi – rekao je Dodik.

On je naglasio da Republiku Srpsku vidi ekonomski ojačanu, sa jasnim politikama i stavovima.

– Vidim je bez intervencionizma međunarodne zajednice ili pokušaja intervencionizma. Toga danas ima sve manje. Vidim je kao zemlju koja će biti ponos ljudima koji ovdje žive. Srpska ima resurse i ne bježimo od toga da imamo šansu. Naša nemogućnost da Republiku Srpsku izgradimo boljom nego što je danas ležala je u sprečavanju međunarodnog faktora da se ona razvija – izjavio je Dodik.

On je naglasio da Srbi nisu imali slobodan okvir za razvoj države, kao neki drugi.

Dodik je dodao da, na sreću Srba, više nije finansijsko tržište Evrope jedino koje stoji na raspolaganju.

– Danas je Istok taj gdje treba da se okrenemo i bez ikakvih oklijevanja pokušamo da s njima izradimo projekte koji će izgraditi bolju i sretniju Republiku Srpsku – istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da Srbi slave 9. januara kao dan Republike Srpske i nikome ne nameću da to obilježava i slavi.

– Drago nam je što je Srbija to prepoznaje i sa nama je tog datuma. I svi Srbi gdje se god nalaze obilježavaju i smatraju to svojim praznikom. Ovo je praznik slobode. Mi smo Srbi ovdje naučili da bez države nema ni slobode i zato smo i formirali 9. januara Srpsku da bude nezavisna država u zajednici sa Srbijom. Naravno ti politički ciljevi nisu tog dana ostvareni u cijelosti i prihvatili smo zbog mira u BiH da ostanemo u nekom okviru u BiH gdje se ne osjećamo dobro – rekao je Dodik.

On je naveo da je za Srbe, BiH tijesan okvir zato što se ne uvažava volja srpskog naroda.

– Pokušava se urušiti identitet srpskog naroda. Takva BiH ne može da preživi, možda bi mogla da preživi dejtonska BiH gdje se poštuje slovo Dejtona, ali pošto su stranci koji su modelirali politički sistem u BiH odlučili da se poštuje duh Dejtona onda će i BiH jednoga dana biti duh. Nije zgodno kada vas neko osporava, ali pošto oni nisu u pravu onda nemamo nikakav osjećaj nelagode. Mi smo veoma ponosni i oni mogu da rade šta hoće. Ustavni sud je sud gdje sjede tri stranca i dva Bošnjaka koji nameću odluke, to nije naš sud, to je inkvizicijski sud – rekao je Dodik.

On je dodao da je “RS stvorena u miru, branjena u ratu i odbranjena u poslijeratnom periodu koji nije ništa manje bio izazovan nego sam rat”.

– Naši pogledi u budućnosti su vezani za političke procese. Mi vjerujemo da će jednog dana taj, kako sebe nazivaju, civilizovani svijet, prihvatiti jednaka prava za sve, pa i za srpski narod koji bi trebao da ima pravo na samoporedjeljenje, kao i drugi – rekao je Dodik.

On je naglasio da RS ne treba da bude nestrpljiva.

– Treba da izgradimo i pribavimo sebi ista prava koja imaju i drugi, a kada ih budemo imali ta prava i slobodno ih upražnjavali onda ćemo odlučiti gdje ćemo i kako – rekao je.

Dodik je podsjetio da je “osnivačka Skupština srpskog naroda BiH održana 21. oktobra 1991. godine, a da je Republika Srpska osnovana 9. januara 1992. godine”.

Prema njegovim riječima, na toj skupštinskoj sjednici bili su i pripadnici svih drugih političkih partija osim SDS-a.

– Ja sam pripadao Reformskoj stranci i mislim da smo mi koji nismo pripadali SDS-u dali dodatni legitimitet odlukama o formiranju Republike Srpske – istakao je Dodik.