Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. entitet

Dodikovi ministri “kažnjavaju” države koje su podržale rezoluciju o Srebrenici

milorad dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Slovenija, Poljska i Rumunija bile su među 84 države koje su na zasjedanju Opće skupštine UN-a u maju podržale rezoluciju kojom se podsjeća na žrtve genocida u Srebrenici što su ga 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba

Ministri u Vijeću ministara BiH koje kontrolira predsjednik entiteta Milorad Dodik blokirali su usvajanje odluke kojom bi se državljanima Slovenije, Poljske i Rumunije dopustilo glasanje u diplomatskim predstavništvima tih zemalja a ispostavilo se kako je to čin odmazde zbog potpore rezoluciji o Srebrenici.

Iz Vijeća ministara BiH medijima su dostavili kratko saopćenje u kojemu je stajalo kako na tom tijelu u dva kruga glasanja “nije postignuta suglasnost” da se dopusti organiziranje glasanja na izborima za Evropski parlament i lokalnim izborima u veleposlanstvima i konzulatima Slovenije, Poljske i Rumunije no pri tom nije pojašnjeno tko je bio za a tko protiv odluke koja se uobičajeno rutinski donosi.

Lokalni su mediji prenijeli kako su zamolbu Ljubljane, Varšave i Bukurešta odbili Dodikovi ministri. Oni su za to iskoristili sustav odlučivanja po kojemu je za svaku odluku Vijeća ministara potrebna suglasnost barem po jednog ministra iz reda svakog konstitutivnog naroda. Tek u srijedu je to izrijekom potvrdio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Civilizacijska sramota

-Upozoravali smo vas da će rezolucija o Srebrenicu imati negativne političke posljedice u BiH. Ignorirali ste naše stavove i argumente. Sada preuzmite odgovornost i naviknite se na ovakav odnos prema zemljama koje su podržale sramnu rezoluciju, napisao je ovaj Dodikov suradnik u objavi na Instagramu.

Slovenija, Poljska i Rumunija bile su među 84 države koje su na zasjedanju Opće skupštine UN-a u maju podržale rezoluciju kojom se podsjeća na žrtve genocida u Srebrenici što su ga 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. Usvajanju tog dokumenta žestoko su se protivile Srbija kao i vlasti Republike Srpske uz neutemeljene tvrdnje kako se na taj način cijeli srpski narod proglašava genocidnim, prenosi Hina.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković postupak srpskih ministara u Vijeću ministara BiH nazvao je civilizacijskom sramotom istaknuvši kako iza toga stoji Dodik i njegova politika koja se svodi na stalne blokade.

Košarac mu je odgovorio kako je krivac za blokade bošnjačka politika a ne Dodik.

Konaković je u srijedu bio u službenom posjetu Bukureštu i tamo se sastao s rumunskim predsjednikom Klausom Iohannisom a u saopćenju koje je nakon toga dostavljeno medijima iz Ministarstva vanjskih poslova BiH stajalo je kako su odnosi dvije države dobri i prijateljski te bez otvorenih pitanja.

Slovenija sprema odgovor

Konaković se uz to Iohannisu zahvalio na potpori Rumunije usvajanju rezolucije o Srebrenici a problem sa zabranom glasanja u BiH nije ni spomenut.

No zato je postupak srpskih ministra kritizirao ambasador Slovenije Damjan Sedar.

On je lokanim medijima kazao kako u Sloveniji ne mogu razumjeti ovakve zabrane i ponašanje, posebice kada se zna koliko je Ljubljana učinila da bi poduprla europski put BiH.

Najavio je kako će postupak srpskih ministara sigurno dobiti odgovarajući odgovor kada bude trebalo odlučivati o provedbi glasanja na teritoriju Slovenije.

-U Sloveniji je puno više državljana BiH nego što je u BiH Slovenaca, kazao je Sedar za televiziju Nova BH.