BiH

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i majke srebrenice

Dodiku uputili pismo: Pohvalno je što priznajete presudu ratnom zločincu Karadžiću

21/05/2021
Foto: Pixsell

"Izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji za ratnog zločinca Radovana Karadžića je upravo onakvo kakvo je, u najmanju ruku, zaslužio"

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” uputili su pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

“Poštovani predsjedavajući Predsjedništva BiH,

Prije svega, hvala Vam što ste pismom predsjedniku Međunarodnog rezidulanog mehanizma za krivične sudove u Haagu (Mehanizam) priznali presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Radovan Karadžić je presuđeni ratni zločinac, što i Vi svojim pismom predsjedniku Mehanizma, Carmel Agiusu, potvrđujete. Presuđen je za zastrašujuće zločine, uključujući i genocid i prvi je predsjednik “nečega što se zvalo Srpska Republika u BiH”. Presuđen je, između ostalog, i za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem istrebljenja nesrpskog stanovništva sa teritorija koji je kontrolisala tzv. Srpska Republika u BIH.

Izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji za ratnog zločinca Radovana Karadžića je upravo onakvo kakvo je, u najmanju ruku, zaslužio. Ovo Vaše pismo na Vašu žalost neće promijeniti odluku, ali je pohvalno za buduće odnose da prihvatate presude Mehanizma i da ste spremni da iste implementirate u BiH.

Nadamo se da ćete predložiti i Vašim stranačkim kolegama da podrže donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina, što bi svakako bio put prema boljoj budućnosti u BiH”, navodi se u pismu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.