BiH

jutros u sarajevu

Protest radnika GRAS-a: Obračunat ćemo se s pojedincima, i to radikalno

21/05/2021
Foto: N1

Računi KJKP GRAS blokirani su prije nekoliko mjeseci zbog čega plate ne mogu biti isplaćene

Radnici KJKP GRAS počeli su proteste u krugu preduzeća jutros u Sarajevu. Nezadovoljni su zbog neisplaćenih plata, stanja u preduzeću, uslovima rada. Grupa radnika je započela štrajk glađu u utorak. Jednom od radnika je u međuvremenu i pozlilo, javlja N1.

Računi KJKP GRAS blokirani su prije nekoliko mjeseci zbog čega plate ne mogu biti isplaćene. Premijer KS Edin Forto kazao je kako su došle na naplatu tužbe radnika te da “radnici štrajkuju jer su radnici blokirali firmu”. Kazao je kako su za današnje stanje GRAS-a isključivo krive političke i upravljačke strukture. Najavio je i krivične prijave.

“GRAS je firma koja je sistemski uništavana godinama i došli smo u situaciju da nemamo kuda dlaje. Sedam-osam mjeseci nemamo platu redovno, sada više od 60 dana nikako i ne znamo kada će biti. Nema sistemskog rješenja po kojem mi možemo pružiti kvalitetnu uslugu i naplatiti pošteno svoje zarađene plate. Šta će se dalje dešavati, ne znam. Očekujem da vlasnik preduzeća s Upravom dođe do konkretnih rješenja”, rekao je Amir Muminović, predstavnik radnika ranije.

Jutros je jednom od radnika i pozlilo te je intervenisala i Hitna pomoć KS. Radnici su poručili da pošteno rade svoj posao i da žele pošteno zarađene plate.

“Imamo mi alat. Možemo doći i s kamionima pred Vladu. Znamo šta je zakon. Dosta je više. Dosta nam je korone, vakcina, respiratora, Dodika itd. Ovdje je izgleda došlo do toga da se treba obračunati s pojedincima. To ćemo uraditi, to je radikalno”, rekao je predsjednik Sindikataradnika komunalne privrede FBiH Adnan Himzanija ranije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.