Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodjelom nagrada u Kamernom teatru završen Festival “Dani Jurislava Korenića”

Festival Jurislav Korenic9

Dodjelom nagrada večeras je u punoj dvorani Kamernog teatra 55 spuštena zavjesa na prvi Festival “Jurislav Korenić”, koji je pokrenut u čast idejnog začetnika i osnivača tog kultnog sarajevskog teatra.

Ovaj regionalni festival ponudio je publici sedam predstava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i BiH, dok je u okviru pratećeg programa upriličeno i šest promocija knjiga.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje “Žan Marolt”, nazvana u čast glumca koji je ostavio neizbrisiv trag na teatarskoj i filmskoj bh. sceni, dodijeljena je Voji Brajoviću za ulogu Belog u predstavi “Voz”, autora Cormaca Mcarthya, u kojoj glumi uz Sergeja Trifunovića.

Kako Brajović nije mogao prisustvovati uručenju nagrade zbog izvedbe predstave u Beogradu, njegovu poruku pročitala je glumica Tatjana Šojić, u kojoj je naglasio veliku čast što je laureat prve nagrade koja nosi ime Žana Marolta, ali i neizmjernu tugu što nije mogao biti dio večerašnje svečanosti u Sarajevu, u kojem se uvijek osjeća lijepo.

– Ovom predstavom želim da izazovem kritičku svijest o tome gdje ovaj svijet ide. Po mom mišljenju, najjače oružje čovjeka su kultura i riječi – naveo je Brajović.

Nagrada “Jurislav Korenić” za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi “Kad bi naglas govorili” Adnana Lugonića, za koju režiju potpisuje Srđan Vuletić. Obrazloženje je dao predsjednik žirija Boro Stjepanović, istaknuvši da o ovom komadu žiri nije glasao jednoglasno, jer glasanja nije ni bilo – u odluci su bili jednodušni.

– To je komad koji kroz niz susreta stranaca govori o ovoj tragediji i komici naše stvarnosti – istaknuo je Stjepanović.

Za istu je predstavu Srđanu Vuletiću uručena Nagrada za najbolju režiju, koji je preuzimajući je podvukao da je to njegova prva pozorišna nagrada, te da mu je posebno draga jer je došla neočekivano.

– Sigurno nikada ne bih režirao pozorišnu predstavu da nije bilo poziva Emira Hadžihafizbegovića. Pune sale su samo potvrdile nešto u šta smo čvrsto vjerovali, te je ovo nagrada za cijeli glumački ansambl – istaknuo je on.

Nagrada za najbolju mladu glumicu festivala pripala je Anji Ilić za ulogu Mice u predstavi “Mrešćenje šarana” Aleksandra Popovića, u izvedbi Narodnog pozorišta RS iz Banja Luke, Nagrada za najbolju scenografiju Adisi Vatreš-Selimović za predstavu “Kad bi naglas govorili” Adnana Lugonića, Nagrada za najbolji kostim Barbari Podlogar za predstavu “Tko se boji Virginie Woolf?” Edward Albeea, a Specijalna nagrada za najbolji tekst Adnanu Lugoniću.

Brojne posjetioce večerašnje svečanosti pozdravio je i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, podsjetivši na neizmjeran značaj Jurislava Korenića za kulturnu scenu BiH, kao i Žana Marolta čiji će trag na teatarskoj i filmskoj sceni ostati neizbrisiv.

– Nekulturu zaborava trebamo zamijeniti kulturom sjećanja. Ništa ne počinje od nas. Hvala kolektivu Kamernog koji mi je dao vjetar u leđa da sve promjene u ovom teatru realizujem, kao i ovaj Festival, te je ovo pobjeda svih ovih ljudi – naglasio je.

Festival “Dani Jurislava Korenića” održan je na sceni Kamernog teatra 55 od 25. maja do 3. juna, a o nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu Boro Stjepanović, Aleksandar Seksan, Maja Salkić, Pjer Žalica i Dženana Burek.

Hadžihafizbegović: Trijumf kolektiva Kamernog teatra

Ovo je velika pobjeda i trijumf kolektiva Kamernog teatra 55, jako smo sretni da je Festival okončan na način kako nismo ni očekivali – ocijenio je za Fenu direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, na čijoj sceni je večeras završen prvi regionalni Festival “Dani Jurislava Korenića”.

Hadžihafizbegović, kao idejni tvorac Festivala, navodi da je kolektiv Kamernog želio napraviti nepretenciozan festival u cilju davanja omaža velikom magu teatra Jurislavu Koreniću i glumcu Žanu Maroltu.

– Ali, vijest je zaista otišla daleko, Fetival je dobio sjajan regionalni značaj i tekstovi o njemu izlazili su od Ljubljane, Beograda do Skoplja i Podgorice. Tome je pridonio i tretman Festivala od domaćih medija – kazao je.

Podvlači da nije lako praviti pozorišni festival i okupiti predstave iz regije u vrijeme kada se za kulturu izdvajaju sramna sredstva. Stoga naglašava da Festivala ne bi bilo bez pomoći onih koji su osjetili njegovu važnost.

– Nadamo se da će Festival ostati tradicionalan, te da će i onda kada ja ne budem u ovom teatru i dođu neki drugi ljudi, on imati svoj život. Zahvaljujem se žiriju i građanima Sarajeva koji su deset dana punili scenu Kamernog. Jako sam umoran, ali ovo je jedan lijepi umor kada se imate za čim okrenuti, jer tada i umor ima smisla – istaknuo je Hadžihafizbegović.