Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

je li saga završena?

Dogovor o Mostaru je postignut, šta slijedi dalje? (VIDEO)

izetbegovic covic

Već ranije član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je da ono što su Čović i Izetbegović dogovorili u vezi s Mostarom neće proći

Nakon potpisivanja sporazuma u Mostaru, čekaće se odluka Parlamenta Bosne i Hercegovine. Najvažnije pitanje je grad Mostar. Šta slijedi dalje i kakva je sudbina ovog sporazuma?

Stavljanjem potpisa dva lidera na ovaj sporazum, završava li se mostarska saga?

“Oni su ovim sporazumom, posebno poglavljem za grad Mostar, došli do određenih rješenja, s tim što moram napomenuti da će ostati i dalje indirektan izbor gradonačelnika grada Mostara što je predviđeno Izbornim zakonom, ali ono što je bitno, različit je broj vijećnika koji će se birati iz izbornih jedinica gradskog područja Mostara, a njih ima 6, to su teritorije bivših opština grada Mostara. Dijelovi ovog sporazuma moraju mijenjati određene odredbe Izbornog zakona u poglavlju 19 koje upravo govori o gradu Mostaru, o čemu će posljednju riječ dati parlamentarna skupština BiH. Nema implementacije ovog sporazuma bez izmjena Izbornog Zakona BiH”, kaže pravnik Vehid Šehić.

U parlamentarnoj proceduri za ovaj sporazum biće potrebna prosta većina parlamentaraca oba doma, gdje je potrebno imati podršku najmanje jedne trećine parlamenataraca iz oba entiteta koji budu prisutni na sjednici, javlja BHRT.

Šta kažu o podršci stranke koje imaju svoje poslanike u Parlamentu BiH?

“Ukoliko neko misli da je to što su se oni dogovorili, da će taj Izborni zakon ili neke promjene koje bi eventualno trebalo napraviti, proći samo tako, mislim da se varaju”, tvrdi Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

“SBB će dati svoj konačan sud kada pogleda dokument, ovo su sada sve medijske priče, mi nismo dobili dokument da znamo njegovu suštinu”, porčuje Sanela Prašović Gadžo, generalna sekretarka SBB-a.

Iz PDP-a kažu da im je ključno pitanje status srpske zajednice i političkih subjekata sa srpskim predznakom, što bi mogao biti uslov za pružanje podrške, ali da je rano govoriti o uslovljavanju. Sličnog stava su i u SDS-u, dok iz SNSD-a ovo vide kao dobar znak da se stvari počinju rješavati.

“Ja još nisam vidjela detalje sporazuma, ali iz infomacija koje dobijamo ispada da to može da bude dobro rješenje za početak, a ukoliko bude namjera da se nešto popravlja, onda će se morati naći konsenzus ponovo i tražiti konsenzus partnera u vlasti”, kaže Dušanka Majkić iz SNSD-a.

Već ranije član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je da ono što su Čović i Izetbegović dogovorili u vezi s Mostarom neće proći. Novinarka Čengić kaže da se potpisnici ugovora već ponašaju kao pobjednici.

“I Izetbegović i Čović običnom pomstraču pokazuju kao da su oni već pobijedili, kao da u izbornoj utrci za vlast u Mostaru nema mjesta za druge političke partije”, kaže novinarka Rubina Čengić.

Dok se pojedinci ponašaju kao vladari Mostara, sudbinu sporazuma znaćemo tek kada Parlamentarna skupština BiH da posljednju riječ.