Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon pogibije učenika

Dogovorene mjere za veću sigurnost u saobraćaju učenika OŠ “Aleksa Šantić”

os aleksa santic okupljanje gradjanja2
FOTO: D. Begović / Fokus.ba

Već od drugog polugodišta bit će, uz saglasnost škole, otvoren drugi prilaz školi (iz još jedne ulice). Tako će biti omogućen prilazak školi iz ulice koja ima bolje sigurnosne karakteristike

Predstavnici Vijeća roditelja Osnovne škole ‘Aleksa Šantić’ razgovarali su sa načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo Semirom Efendićem i predstavnicima Službe za urbanizam stambene, imovinsko – pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina o prijedlozima za poboljšanje sigurnosti učenika u saobraćaju, na putu od kuće do škole.

Razgovarano je o brojnim aspektima i problemima u vezi sa sigurnosti prilaza zgradi škole ‘Aleksa Šantić’, u blizini koje se 9. decembra dogodila nesreća u kojoj je smrtno stradao učenik te škole Adi Bečić.

Već od drugog polugodišta bit će, uz saglasnost škole, otvoren drugi prilaz školi (iz još jedne ulice). Tako će biti omogućen prilazak školi iz ulice koja ima bolje sigurnosne karakteristike.

Na sastanku je konstatovano i to da dugoročno treba raditi na svim pristupnim ulicama da bi se dovele u uslove kakvi su predviđeni regulacionim planom. To je posao koji, kako je rečeno, prvenstveno zahtijeva rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a počet će početkom naredne godine.

Razgovarano je i o postavljanju širokih ležećih policajaca na svim saobraćajnicama u blizini škole. Nakon što Vijeće roditelja dostavi prijedlog lokacija, općinska Služba za investicije pripremit će i preuzeti izvođenje tih radova, saopćila je Pres Općine Novi Grad Sarajevo.