svečanost u bkc-u

Promovisano 4.868 diplomanata i magistranata UNSA: Ostanite u BiH bez obzira na sve

Promovisano 4.868 diplomanata i magistranata UNSA anadplija (4)

Na osnovu odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, 209 najuspješnijih studenata prvog i drugog ciklusa studija primilo je posebna priznanja

Na 17. svečanoj zajedničkoj promociji diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu održanoj u subotu u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu promovisano je 4.868 diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, rekao je da je ovaj univerzitet najstariji i najveći u Bosni i Hercegovini, utemeljen 1949. godine.

“Znanje ne samo da je moć, kako je to ustvrdio otac empirizma Francis Bacon još na prelazu iz renesanse u moderno doba, nego je ono danas slobodno možemo reći najjače oružje za mijenjanje svijeta na bolje. U nadolazećem vremenu očekivanja i neizvjesnosti ono će biti još važnije, jer samo znanjem možemo rješavati probleme koji će biti pred nama”, rekao je on i dodao da je zato osnovna vizija UNSA-e stavljanje mladog čovjeka u fokus saznanja i istraživanja kako bi mogao odgovoriti na sve izazove sutrašnjice.

Čestitao je diplomantima i magistrantima, kao i njihovim porodicama.

“Vi činite tkivo društvenog života ove zemlje, zato volite svoju zemlju i ostanite u njoj bez obzira na sve, jer biti bez domovine je isto kao biti bez doma. To najbolje znaju oni koji nemaju tu privilegiju”, rekao je on poručivši diplomantima i magistrantima: “Vi ste ti od kojih će zavisiti budućnost svih nas”.

Tokom svečanosti prisutnim se u online formatu obratio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić koji je čestitao uspješno okončanu jednu od najvažnijih etapa u životu. Istakao je da bi volio da ostanu u BiH, kao i da bez obzira gdje budu ostanu vezani za domovinu.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, poručio je da bh. društvo zaostaje u obrazovanju u odnosu na regiju. Prema njegovim riječima, tek oko 10 posto ljudi ima visoku stručnu spremu pa su diplomanti i magistranti dio malog kluba koji treba povesti zemlju naprijed.

Na osnovu odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, 209 najuspješnijih studenata prvog i drugog ciklusa studija primilo je posebna priznanja. U prvom ciklusu studija 33 diplomanata su odlikovana Zlatnom značkom, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu, Srebrenom značkom je odlikovano 78 diplomanata, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobilo je pet diplomanta. Među studentima drugog ciklusa studija, 21 magistrant odlikovan je Zlatnom značkom, 44 Srebrenom značkom i četiri studenta su dobila Povelju Univerziteta u Sarajevu.

U integriranom studijskom programu I i II ciklusa, tri studenta su odlikovana Zlatnom značkom, 21 student Srebrnom značkom.

Zbog higijensko-epidemiološke situacije svečanosti su prisustvovali dobitnici priznanja Zlatna značka, dok su dobitnici priznanja Srebrna značka i Povelja UNSA svečanost pratili online.

Najbolji student prvog ciklusa studija u 2021. godini s prosjekom 10 je Amar Kurić s Prirodno-matematičkog fakulteta. Najbolja studentica drugog ciklusa studija u 2021. godini s prosjekom 9,98 je Adna Škamo s Pravnog fakulteta.

“Vjerujem da je svako od nas tokom studija pored stečenog znanja, stekao iskustva, pouke, naučio iz svojih grešaka, ali i sklopio brojna i iskrena prijateljstva”, rekla je Škamo.

Naglasila je da prilikom upisa Pravnog fakulteta nije ni sanjala da će biti dobitnica ovog značajnog priznanja.

“Svaka minuta provedena učeći za mene je bila provedena s ljubavlju. Moj krajnji cilj nije bilo isključivo sticanje priznanja već je cilj bio biti najbolja u onome čime sam se odlučila baviti”, rekla je ona.

Škamo, koja je bila dobitnica priznanja Zlatna značka i nakon prvog ciklusa studija, govorila je i o problemima pri zapošljavanju.

“Svjesna sam trenutne ekonomske i političke situacije u državi, svjesna sam da ni poslodavcima danas nije jednostavno, ali ova država ima mnogo potencijala u mladim i obrazovanim ljudima koje mora prepoznati i nagraditi. Najlakši korak, a najveći poraz za nas i naše profesore i profesorice je odlazak u drugu zemlju. Tada svo znanje uloženo u nas i sva trud koji smo ulagali poklanjamo drugoj državi koja nije zaslužna za stečeno znanje”, istakla je ona i dodala da je sigurna da svi zajedno mogu promijeniti ovo stanje.