Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovoreno jačanje saradnje između Srebrenice i Brčkog

Брчко – Милић, Грујичић – конференци

Delegacije Brčko distrikta i opštine Srebrenica razgovarale su danas u Brčkom o nastavku i daljem jačanju saradnje između ove dvije lokalne zajednice.

Na sastanku su učestvovali gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, njegov zamjenik Anto Domić i predsjednik brčanskog parlamenta Esed Kadrić, dok je delegaciju opštine Srebrenica predvodio njen načelnik Mladen Grujičić.

“Srebrenica je ne samo simbol stradanja, nego i izgradnje skladnih međunacionalnih odnosa. Ona je primjer kako poslije teških ratnih godina treba da idemo naprijed. Danas je bilo riječi i o tome da Distrikt, u skladu sa mogućnostima, finansira određene projekte u ovoj opštini”, rekao je Milić na konferenciji za novinare.

On je istakao da će 8. marta delegacija Srebrenice biti gost na proslavi sedamnaestogodišnjice proglašenja Brčkog distriktom, kao što će kasnije i predstavnici Distrikta prisustvovati svečanom obilježavanju Dana opštine Srebrenica.

“Bilo kakve personalne promjene na čelu opštine Srebrenica i distrikta ne treba da mijenjaju suštinu odnosa dvije lokalne zajednice. Danas je započeta i inicijativa o potpisivanju memoranduma o razumijevanju u kojem bi bile precizirane sve aktivnosti koje namjeravamo zajednički da ostvarimo”, dodao je Milić.

On kaže da je do sada iz budžeta Brčkog za infrastrukturne projekte u opštini Srebrenica izdvojeno 800.000 KM.

Milić je naglasio da postoji inicijativa da u Srebrenici jedan od javnih objekata, koji je finansirala brčanska Vlada, u znak zahvalnosti dobije ime Brčko distrikta.

“Danas smo, uz iskazanu želju da ojačamo prijateljstvo, prezentovali novu politiku Srebrenice. Riječ je, prije svega, o putu ekonomskog razvoja i slanja novih, pozitivnijih poruka iz naše sredine”, rekao je Grujičić.

On je naveo da je u Srebrenici “vraćeno” uzajamno povjerenje Srba i Bošnjaka.

“To smo pokazali i skupštinskom većinom koja je multietnička i koja je na raspolaganju svim građanima”, dodao je Grujičić.

Govoreći o perspektivama razvoja opštine Srebrenice, on je ocijenio da je primarni cilj jačanje ekonomije, što se može postići, prije svega, privlačanjem investicija.

“Mnogi su pokušavali da zavade dva naroda koji žive u Srebrenici, ali nisu uspjeli. Ona je danas jedan od najbezbjednijih gradova u BiH. Planiramo da realizujemo nekoliko projekta koji će sigurno preporoditi našu opštinu”, kaže Grujičić.

On je rekao da je cilj i da Srebrenica bude centar regije Birač, a ne da se, kao što su neki do sada činili, manipuliše stradanjem i tragedijom.