Inzko: Centralna banka BiH ne bi smjela biti predmet javne debate

Valentin Inzko

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko razgovarao je danas s guvernerom Centralne banke BiH Senadom Softićem o monetarnoj politici, monetarnoj i finansijskoj stabilnost, te makroekonomskim pokazateljima za Bosnu i Hercegovinu.

Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Bruce Berton izrazili su stalnu i neupitnu podršku Ureda visokog predstavnika Centralnoj banci i političkoj nezavisnosti i autonomiji te institucije, istakavši koliko cijene profesionalnost i rad koji obavlja u interesu BiH i njenih građana.

Inzko je ustanovio da Centralna banka nije samo daytonska institucija, ona je jedina institucija zadužena za monetarnu politiku u BiH i primjer je uspjeha u BiH te je od ključne važnosti za stabilnost.

– Upravo zato je neprihvatljivo svako osporavanje Centralne banke i uspostavljenih i funkcionalnih aranžmana koji garantiraju monetarnu i finansijsku stabilnost – stav je visokog predstavnika Valentina Inzka.

Podsjetio je da je Centralna banka izgradila odličan ugled, a glavni elementi njenog uspjeha su njena profesionalnost i nezavisnost od politike, zbog čega je imperativ da ta institucija ne postane predmet javne debate te da nastavi svoj uspješan rad.

Guverner Softić upoznao je sagovornike sa aktuelnim aktivnostima Centralne banke, uključujući upravljanje deviznim rezervama, aktivnosti na unapređenju registara i upravljanje gotovim novcem.

Tokom susreta razgovarano je i o evropskim integracija, budući da Centralna banka BiH ima značajnu ulogu u tom procesu, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH.