Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovoreno oko 90 posto rješenja u mehanizmu koordinacije

cvijanovic zvizdic novalic

U narednih desetak dana bit će postignut konačan dogovor nakon što je danas dogovoreno oko 90 posto rješenja u mehanizmu koordinacije, kao jednom od bitnih pitanja u procesu evropskih integracija BiH.

To je rečeno nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića i entitetskih premijera Fadila Novalića te Željke Cvijanović.

Ocjena predsjedavajućeg Zvizdića je da su učinjeni pozitivni iskoraci kad je riječ o usaglašavanju dokumenta i da su definirani sastavi ključnih tijela u mehanizmu koordinacije.

– Definisali smo i način usvajanja i izrade poslovnika o radu tih tijela kao vrlo bitnog dokumenta koji će regulisati rad tih tijela, međusobne odnose što je na neki način već bilo definisano unutar samog mehanizma koordinacije, odnosno stepenasto rješavanje problema, počevši od radnih grupa pa do Kolegija za evropske integracije kao najvećeg političkog tijela unutar sistema mehanizma koordinacije – naglasio je Zvizdić.

Po njegovim riječima, učesnici su suglasni da postoji politička volja i spremnost za usaglašavanje stavova i postizanja funkcionalnog dokumenta koji će uvažavati ustavne nadležnosti u BiH te omogućiti adekvatan odgovor na zahtjeve koje postavlja Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Zvizdić je najavio i finalni sastanak u istom sastavu, a za idućih nekoliko dana rad tehničkih timova na dijelu pitanja.

Jedan od učesnika, federalni premijer Fadil Novalić, cijeni da cijeli posao može biti završen u narednih sedam do deset dana.

Po njegovim riječima, danas su riješene suštinske stvari, a tehničke ostavljene tehničkoj radnoj grupi.

I premijerka Republike Srpske je optimistično izjavila da je postignut “visok stepen saglasnosti o ključnim tijelima mehanizma koordinacije”.

– Većina dilema je otklonjena, što se odnosi na kolegijum, ministarske konferencije, te je postignut visok stepen saglasnosti oko komisije. Nakon što stručni timovi odrade svoj dio posla, rješavaćemo ostala pitanja – riječi su Željke Cvijanović.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark naglašava da današnji sastanak ide u dobrom smjeru i dodaje da je mehanizam koordinacije suštinski značajan u kontekstu omogućavanja odgovarajućeg zastupanja interesa BiH u budućim pregovorima s EU.

Današnjem sastanku su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović te entitetski ministri finansija Jelka Milićević i Zoran Tegeltija.