Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u saradnji s Ministarstvom odbran

Dogs Trust finansira sterilizaciju napuštenih pasa na vojnim lokacijama u BiH

211007_dogtrust

Kako je saopćeno iz Dogs Trusta, Protokol je, u prisustvu ambasadora Fielda, uime Ministarstva potpisao ministar Sifet Podžić, a uime Dogs Trusta u BiH Karen Reed, direktorica Međunarodnog odjela

Fondacija Dogs Trust u BiH , u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH, u narednih godinu dana će pomoći u sterilizacije napuštenih pasa koji žive u kasarnama i drugim vojnim lokacijama Oružanih Snaga BiH.

Tim povodom su, na preporuku britanskog ambasadora u BiH Matthewa Fielda, jučer Dogs Trust i Ministarstvo odbrane BiH potpisali Protokol o saradnji.

Kako je saopćeno iz Dogs Trusta, Protokol je, u prisustvu ambasadora Fielda, uime Ministarstva potpisao ministar Sifet Podžić, a uime Dogs Trusta u BiH Karen Reed, direktorica Međunarodnog odjela.

Ova podrška će biti provedena u okviru Programa sterilizacije koji Dogs Trust finansira u BiH u skladu s državnim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.

Napušteni psi na vojnim lokacijama će tako u fazama i prema planu koji će dvije strane naknadno dogovoriti, biti sterilisani, očišćeni od crijevnih parazita, vakcinisani protiv bjesnila, te označeni ušnom markicom i tetovažom.

Ambasador Field je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovog protokola koji će ne samo riješiti problem pasa lutalica u kasarnama, već imati i inidirektni učinak na zajednice.

– Samo ovakvim zajedničkim naporima možemo napraviti poboljšanja u svakodnevnim životima građana. Mali, ali važni koraci dovode do velikih promjena – rekao je ambasador Field.

Ministar Podžić izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa britanskom ambasadom i predstojećom saradnjom sa Fondacijom Dogs Trust i naglasio opredjeljenje Ministarstva i Oružanih snaga da pomognu i doprinesu trajnom, humanom i zakonskom rješavanju problema pasa lutalica u Bosni i Hercegovini.

– Psi zaslužuju posebno mjesto jer u sastavu Oružanih snaga imamo timove PREGA sa vojnim radnim psima koji služe sa našim deminerima svakodnevno spašavajući živote građana Bosne i Hercegovine, posebno u područjima koja su još uvijek zagađena minama. Nažalost, oni još uvijek ne dobivaju priznanja kakva zaslužuju – rekao je ministar Podžić.

Karen Reed je pozdravila opredjeljenje Ministarstva odbrane BiH da se problem pasa lutalica riješi humano kako to nalaže i državni zakon.

– Nadamo se da će naša kontinuirana pomoć dugoročno doprinijeti uspostavi održivog sistema za upravljanje populacijom pasa u cijeloj zemlji, te potpunoj i dosljednoj provedbi progresivnog državnog zakonodavstva o dobrobiti životinja, čime će se Bosna i Hercegovina uskladiti s drugim zemljama u svijetu koje su koristile ovaj model za održivo i trajno unapređenje dobrobiti životinja i ljudi – izjavila je Reed.