Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raspad sistema

Dok delta soj kuca na vratima, u BiH još nema ni traga od masovne vakcinacije

U Zetri je danas počelo docjepljivanje građana
08.07.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj Zetri u toku je revakcinacija gradjana koji su prvu dozu primili 22.04. Ispred dvorane su velike guzve, a za danas je planirano cjepljenje 2000 gradjana. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Dok u Tuzlanskom kantonu sve veći broj građana odustaje od vakcinacije, epidemiolozi upozoravaju da se delta soj već počeo širiti u našoj zemlji. Masovna vakcinacija i dalje samo u najavama nadležnih

Desetine onkoloških pacijenata u Kantonu Sarajevo koji su jučer došli na vakcinaciju i revakcinaciju po dobijenom pozivu, vraćeni su kući jer nije bilo dovoljno vakcina. Oni će biti vakcinisani naredne sedmice.

Dok u Tuzlanskom kantonu sve veći broj građana odustaje od vakcinacije, epidemiolozi upozoravaju da se delta soj već počeo širiti u našoj zemlji. Masovna vakcinacija i dalje samo u najavama nadležnih, javlja BHRT.

Nastavljena je revakcinacija stanovništva u Kantonu Sarajevo, tačnije 1.800 građana.

Ipak, juče su desetine onkoloških pacijenata koji su došli po pozivu na vakcinaciju vraćeni kući jer nije bilo dovoljno Pfizer vakcina. Problem je nastao zbog nesporazuma u komunikaciji između Zavoda za javno zdravstvo i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, pojašnjava koordinator za vakcinaciju.

U Tuzlanskom kantonu drugi problemi, građani sve više odustaju od vakcinacije AstraZenecom.

Nema razloga da građani sumnjaju u efikasnost ove vakcine, potvrđuje resorni ministar, i navod da je do sada na područje Tuzlanskog kantona stiglo ukupno 19.560 doza cjepiva i da se 43 posto zdravstvenih radnika vakcinisalo upravo ovim cjepivom.

Od naredne sedmice masovniju vakcinaciju u Republici Srpskoj najavio je resorni ministar.

Druga doza Sputnjik V vakcina koja je bila uskraćena građanima u RS-u, stići će do kraja jula, tvrdi šef Predstavništva RS-a u Moskvi Duško Perović. Dok stanovništvo u Bosni i Hercegovini čeka vakcine i masovnu imunizaciju, epidemiolozi upozoravaju da će u augustu delta soj prevladati.