zahtjev od vijeća ministara

Kinezi masovno izvlače sirovine iz BiH: Vlada RS traži zabranu izvoza trupaca i energenata

trupci capital

Nakon što je Vlada RS ponovo uputila prijedlog za zabranu, domaći proizvođači su izrazili nadu da će Vijeće ministara ovaj put imati više sluha i donijeti odluku koja će ići u korist domaće privrede

Vlada Republike Srpske zatražila je od Vijeća ministara BiH da zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata i energenata na 90 dana s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije.

Vlada je danas usvojila Informaciju o potrebi uvođenja mjere privremene zabrane izvoza trupaca i energenata na bazi drveta iz BiH, javlja Capital.

Riječ je o sortimentima i energentima na bazi drveta označenih tarifnim brojevima 4401 i 4403, te podbrojevima, prema Odluci o utvrđivanju carinske tarife za 2022. godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

„Oporavkom drvne industrije nakon negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona u RS-u je registrovano dodatno povećanje potražnje proizvoda od drveta na međunarodnom tržištu, te je neophodno da se sva raspoloživa sirovina iz javnih i privatnih šuma stavi na raspolaganje domaćim drvoprerađivačima“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je poseban problem na tržištu nastao je usljed međunarodne krize snabdijevanja energentima zbog sukoba u Ukrajini, što je dovelo do enormne potražnje i izvoza drveta kao energenta, te značajnog povećanja cijena na domaćem i međunarodnom tržištu, usljed čega se javila nestašica energenata (ogrevnog drveta, peleta i briketa) za potrebe snabdijevanja stanovništva u RS-u.

„S tim u vezi, a s ciljem unapređenja razvoja drvne industrije, sprečavanja nestašice i zaštite domaćih potrošača u smislu snabdijevanja energentima na bazi drveta Vijeću ministara BiH upućuje se inicijativa za donošenje mjere privremene zabrane izvoza šumskih drvnih sortimenata i energenata na bazi drveta iz BiH na period do 90 dana“, ističe se u saopštenju.

Podsjećamo, Capital je u nedavno pisao da, uz podršku svoje države, Kinezi masovno kupuju hiljade kubika trupaca u BiH i prave nelojalnu konkurenciju domaćim drvoprerađivačima, dok predstavnici vlasti u BiH odbijaju prijedloge za zabranu izvoza.

Nakon što je Vlada RS ponovo uputila prijedlog za zabranu, domaći proizvođači su izrazili nadu da će Vijeće ministara ovaj put imati više sluha i donijeti odluku koja će ići u korist domaće privrede.

Kinesko-ruski bypass za evropske sankcije: Aluminij Industries Mostar

Gradnju tunela kroz Trebević dobila kineska kompanija s crne liste

Četiri godine za jedan tender na koridoru Vc kroz Hercegovinu, a Kinezi autoputem lagano do najvećeg vjetroparka u BiH

Ko je Kinezima omogućio da preuzimaju prirodne resurse po Hercegovini