Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski borci

Ovo su Britanci koje su Rusi danas osudili na smrt

d7d965b0-4c7c-4c75-b4fa-8cd647d728fc

Radi se o bivšim borcima ukrajinske vojske koje su ruske snage zarobile u Mariupolju

Dva Britanca i jedan Marokanac koje su zarobile ruske snage danas su proglašeni krivima i osuđeni na smrt na nepriznatom sudu samoproglašene Narodne Republike Donjeck, teritorija pod kontrolom proruskih separatista.

Radi se o bivšim borcima ukrajinske vojske koje su ruske snage zarobile u Mariupolju.

Aiden Aislin

Jedan od osuđenih Britanaca je Aiden Aislin (28), porijeklom iz Newarka. On je zajedno s porodicom preselio u Mikolajiv u Ukrajini 2018. godine. Iste godine postao je marinac u ukrajinskoj vojsci te se oženio Ukrajinkom.

Ranije se borio rame uz rame s kurdskim borcima u Siriji protiv terorista ISIL-a. Otkad je zarobljen, ruski prorežimski mediji objavili su njegove fotografije i snimke, na kojima je izgledao natečeno, a na licu su mu se vidjele masnice. Jedna od snimki prikazivala je kako ga ispituju.

Shaun Pinner

Drugi danas osuđeni Britanac, Shaun Pinner, ima 48 godina i potječe iz Bedforshirea. Njegova porodica kaže da je bio ugledni pripadnik britanske vojske prije nego što se 2018. preselio u Ukrajinu, gdje je koristio svoja ranija iskustva kako bi obučavao ukrajinske vojnike.

“Shaun je uživao u ukrajinskom načinu života i smatrao je Ukrajinu svojom drugom domovinom posljednje četiri godine. Tokom tog perioda upoznao je Ukrajinku koju je oženio, a koja je fokusirana na humanitarni rad u svojoj zemlji”, poručila je njegova porodica.

Pinnerov trogodišnji ugovor trebao je isteći krajem ove godine te se nakon toga planirao baviti humanitarnim radom, navodi njegova porodica, prenosi Index.