Igor Crnadak

“Dok sam ja tu, Kosovo nećemo priznati”

crnadak nova (1)

Neće se mijenjati, kako je dodao, dosadašnji njihov stav ni po pitanju MAP-a

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak uvjeren je da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u aktuelnom sazivu, neće priznati nezavisnost Kosova, niti odlučivati o Akcionom planu za članstvo u NATO-u (MAP).

– O priznanju Kosova nismo htjeli ni da pričamo u protekle četiri godine i dok sam ja u Vijeću ministara BiH Kosovo neće biti priznato od Vijeća ministara BiH, jer je to pozicija i druge dvojice ministara koji dolaze iz RS. Taj stav će biti zadržan i u narednom periodu – rekao je Crnadak.

Neće se mijenjati, kako je dodao, dosadašnji njihov stav ni po pitanju MAP-a.

– Iako postoji odluka Predsjedništva BiH iz 2009. godine, koja je usvojena jednoglasno, zbog opšte atmosfere koja postoji u javnosti, stav nas koji predstavljamo RS u Vijeću ministara BiH je jasan i neće se promijeniti bez obzira šta je bilo ko govorio jučer na sastanku u Berlinu. A taj stav je da će odluku o aktivaciji MAP-u ili njegovom stavljanju po strani donijeti novo Vijeće ministara, odnosno to će biti odluka onih političkih struktura koje će činiti novi saziv Vijeća ministara, kada se on formira. Tu neće biti nikakvih promjena u stavu sadašnjeg Vijeća ministara BiH – naveo je Crnadak dodajući da nije upoznat s kompletnim sadržajem izlaganja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića jučer u Berlinu.

Istakao je da je taj sastanak, odnosno zajednički njemačko-francuski angažman, izuzetno dobra stvar i ohrabrujući signal za cijeli region.

– Nadam se da će u narednom periodu donijeti intenzivniji pristup rješavanju odnosa između Beograda i Prištine te da će i BiH dati dodatni evropski podstrek – rekao je Crnadak.

Međutim, dodao je da su dvije stvari za njega razočaravajuće. Prva, jer se nije zauzeo odlučniji i čvršći stav prema Prištini, u vezi s potrebom da što prije ukine svoje takse od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije, budući da ta mjera, kako je naveo, već šest mjeseci unosi haos u odnose u cijelom regionu.

Kao drugu razočaravajuću stvar Crnadak je naveo to što jedna od tema nije bio izvještaj OSCE-a o izborima u oktobru 2018.godine, koji je, kaže, nedvosmisleno ukazao “na prijetnje i ucjene prema biračima, zloupotrebu RTV javnih servisa i generalno pokazao da su izbori u BiH bili poluregularni“.

– Ta dva pitanja su, po mom mišljenju, trebalo da dobiju veću pažnju – rekao je ministar vanjskih poslova BiH.