Puč

Haos u Venecueli: Vojnici pucaju jedni na druge, ljudi na ulicama (VIDEO)

venecuela

Uskoro su počeli sukobi na ulicama koji su još uvijek u toku. I jedna i druga strana tvrde da imaju podršku vojske koja je, očito, podijeljena

Samoproglašeni predsjednik Venezuele Juan Guaido pozvao je na vojni ustanak protiv Madura, javlja AP.

Na videosnimci u kojoj Guaido poziva na oružanu pobunu, vidi se kako je okružen vojnicima. Juan Guaidó je rekao da je pokrenuo “završnu fazu” svog plana o smjeni Madura.

Uskoro su počeli sukobi na ulicama koji su još uvijek u toku. I jedna i druga strana tvrde da imaju podršku vojske koja je, očito, podijeljena.

Juan Guaido obratio se protestantima. Rekao je kako je godinama u komunikaciji s vojskom, a danas zna da oni ne podržavaju Madura kojeg je nazvao diktatorom.

“Operacija Sloboda” je započela, rekao je.

“Danas je jasno da su oružane snage s narodom, ne s diktatorom”, rekao je.

“Trenutak je sada”, dodao je naknadnoj objavi na Twitteru. Pozvao je ljude da izađu na ulice. Ljudima je rekao i da šire vijest o puču jer je internet komunikacija u velikim problemima.

Putem Twittera se javio Nicolas Maduro. Kazao je kako je pričao s vojnim liderima koji su, kako je napisao, pokazali “potpunu lojalnost narodu, Ustavu i domovini”.

“Mi ćemo pobijediti”, zaključuje Maduro svoju obajvu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo dao je punu potporu Juanu Guaidu. Dakle, SAD i službeno podupire vojni puč.

“Američka vlada u potpunosti podržava narod Venezuele u njihovoj borbi za slobodu i demokraciju. Demokraciju se ne može poraziti”, napisao je Pompeo.