BiH

Sarajevo

Dok se čeka reakcija Općine Stari Grad: Ulica Bistrik brijeg se pretvara u zgarište

21/07/2019
FOTO: A. Terzić

Prizori koji su ostali nakon požara više lične na ratna dešavanja nego na to da se ulica nalazi u Sarajevu i to Starom Gradu

Čekajući da se odgovorni u Općini Stari Grad Sarajevo smiluju i reaguju te spriječe moguću katastrofu do nje je u ulici Bistrik brijeg već došlo. Naime, izgorilo je nekoliko napuštenih objekata čime je haotično stanje u toj starogradskoj ulici dodatno otežano.

Ulica je pretvorena u zgarište i njom se otežano može i kretati s obzirom da su svuda po njoj ostaci smeća i gorotine.

Prizori koji su ostali nakon požara više lične na ratna dešavanja nego na to da se ulica nalazi u Sarajevu i to Starom Gradu.

Naime, stanovnici su upozoravali prošli mjesec da s dolaskom toplijih dana situacija je kulminirala jer je ulica zarasla u visoku travu i šiblje iz koje su se počeli pojavljivati glodari – miševi, a primjećene su i zmije.

Ruševni objekti koji su napušteni i u kojima niko ne živi već više od dvije decenije, hrpe smeća u i okolo njih, kao i visoka trava i šiblje u kojima su se već pojavili miševi i zmije višegodišnja su prijetnja žitelja, ali i prolaznika ulice Bistrik brijeg u sarajevskoj Općini Stari Grad.

Uzaludni su bili brojni apeli žitelja, ali i dobronamjernih ljudi upućeni kako mjesnoj zajednici Mahmutovac, tako i Općini Stari Grad Sarajevo. Nadležni nisu poduzeli ništa, iako su postojala obećanja da će sporni lokaliteti biti bar očišćeni i konzervirani kako ne bi predstavljali prijetnju po stanovnike i prolaznike.

S dolaskom toplijih dana situacija je kulminirala jer je ulica zarasla u visoku travu i šiblje iz koje su se počeli pojavljivati glodari – miševi, a primjećene su i zmije.

Stanovnici i prolaznici se s pravom pitaju da li će ako se i kada pojavi zaraza biti kasno za reakciju nadležnih.

I dok se u Sarajevu promovirala akcija “Vrijeme je da čistimo” postavlja se pitanje da li lokalitet kao što je ulica Bistrik brijeg u sarajevskoj općini Stari Grad pripada Sarajevu ili negdje drugo?!

Prije će biti ovo drugo s obzirom da lokalitet gotovo u centru Sarajeva više liči na prašumu nego na gradsko područje. Slike o tome najbolje svjedoče.

Komentari

Autor: Almir Terzić

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.