Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stolac

Dok se svijet bori protiv smrtonosnog virusa, neofašističko kolo zaigralo u Hercegovini

Hodovo

Spomenik se nalazio odmah pored puta Mostar – Stolac i nije mogao biti uništen ilegalno, jer je i kompletan materijal odvezen i teren poravnan

Nakon posljednje devastacije Partizanskog spomen groblja u Mostaru, a u znak obilježavanja tzv. NDH, jutros u Hercegovini iste snage potpisuju novi teroristički čin. Naime u Mjesnoj zajednici Hodovo, u općini Stolac u potpunosti su uništeni ostaci ranije devastiranog spomenika borcima NOB-a i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata tog kraja, iz mjesta Ljuca, Hodovo, Kozice, Trijebanj, Rotimlja, Ljubljanica, Brštanik, Šćepan krst i Dabrica. Spomenik je podignut pedesetih godina prošlog vijeka, a u znak sjećanja na 20 poginulih boraca i oko 400 civilnih žrtava, piše Mreža za izgradnju mira.

Spomenik se nalazio odmah pored puta Mostar – Stolac i nije mogao biti uništen ilegalno, jer je i kompletan materijal odvezen i teren poravnan. Dok cijeli svijet vodi borbu protiv smrtonosnog virusa Covid-19, neofašističke snage u Hercegovačko-neretvanskom kantonu vode borbu protiv mrtvih antifašista ili preciznije rečeno protiv Bosne i Hercegovine. Jasno je već odavno zašto politika koja inspiriše i organizira ove neofašiste nastoji zatrijeti svaki trag antifašističkom naslijeđu. Nadaju se kada to zatru i revizijom istorije, veličajući presuđene kolaboracioniste fašista, mogu lakše rušiti državu Bosnu i Hercegovinu čija je državnost obnovljena upravo u antifašističkoj borbi naroda Bosne i Hercegovine. Zato je svaki nasrtaj na bilo koji spomenik, obilježje i tekovinu antifašizma direktni napad na državu Bosnu i Hercegovinu.

Zato, po ko zna koji put zahtijevamo od federalnih i državnih organa i sigurnosnih agencija da se uključe u riješavanje ovog neofašističkog orgijanja koje traje još od 1991. godine.

Istovremeno molimo ambasade država koje su činile antifašističku koaliciju u Drugom svjetskom ratu da se uključe i pomognu u riješavanju ovog pitanja.

Ako opet nastane šutnja, nama ništa drugo ne preostaje nego da se samoorganizujemo i branimo naslijeđe koje je omogućilo opstojnost naše domovine.