Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP RS objavio

Ukida se “zabrana izazivanja panike” u RS-u

nesreca mup rs (1)

Povlačenje odluke nedavno je najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik a potvrdila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) objavilo je da je Vlada RS-a usvojila Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o prestanku važenja Uredbe o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja. Prijedlog je upućen predsjednici Republike Srpske na usvajanje, nakon kritika međunarodnih organizacija i stručnjaka da se uredbom ograničava sloboda govora.

“Razlozi za usvajanje ove Uredbe sadržani su u činjenici da su se tokom primjene važeće Uredbe građani pridržavali mjera i uputstava nadležnih organa, te su se o epidemiološkoj situaciji informisali putem zvaničnih obavještenja nadležnih institucija”, stoji u saopštenju MUP RS-a.

Navodi se da, iako je bilo lažnih vijesti i informacija, one nisu imale “značajnog utjecaja” na ponašanje građana, te da su građani bili upoznati s epidemiološkom situacijom na temelju službenih obavijesti i informacija nadležnih institucija. Zbog toga su se, stoji u saopštenju, stekli uslovi za prestanak važenja Uredbe.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske povući će sve prekršajne naloge ranije izdate u skladu s Uredbom sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, kao i Odlukom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja na području Republike Srpske, a koju je Vlada Republike Srpske stavila 3. aprila 2020. godine van snage”, navodi se u objavi.

Povlačenje odluke nedavno je najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik a potvrdila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Uredba, donesena za vrijeme vanrednog stanja u RS-u, podrazumijeva zabranu i kažnjavanje izazivanja panike i nereda kojom se zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika i nered za vrijeme vanrednog stanja, teže narušava javni red i mir ili onemogućava ili ometa sprovođenje mjera nadležnih organa što je izazvalo oštre kritike stručne javnosti jer je protumačena kao ograničavanje slobode govora.

Naknadno je Cvijanović saopštila da će policija raditi provjere samo na osnovu prijava građana.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala da su Misija OSCE-a u BiH i predstavnik za slobodu medija ove organizacije pozvali vlasti Republike Srpske da povuku Uredbu sa zakonskom snagom kojom se brani širenje panike i lažnih vijesti, zbog opasnosti da ograničava slobodu izražavanja.

“Važno je osigurati slobodan protok informacija i na taj način da mediji mogu raditi bez bilo kakvih pritisaka, kako bi oni pružali osnovne informacije javnosti, uključujući i vitalne zdravstvene mjere”, kazali su ranije ispred OSCE-a.