Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iskopavanje litija

Dok su oči bile uprte u Generalnu skupštinu, u NSRS-u tiho prošla jedna odluka

iskopavanje litija u loprama
FOTO: FTV

„Oni su prevareni, što smo mogli i da čujemo i puno toga je urađeno ispod lupe, kao i čitav projekt Lopare, što je obavijeno velom tajne i misterije. Svi mi, kao javnost, saznali smo za to kad su istraživanja već bila uveliko završena“, napominje Snežana Jagodić Vujić, predsjednica Ekološkog udruženja Eko put iz Bijeljine

Ispod radara javnosti prošla je odluka Narodne skupštine RS-a, a kojom je odbijena deklaracija o protivljenju otvaranju rudnika litija i drugih elemenata na teritoriju općine Lopare.

Uprkos molbama, peticijama i protivljenju stanovnika – sve je izglednije da bi kompanija Arkore, kao nositelju prava na istraživanje, Vlada RS-a uskoro mogla dodijeliti koncesiju.

Osušena stabla, presušeni izvori pitke vode, erozija zemljišta i pojava izbijanja podzemnih voda – sve to samo od procesa istraživanja, tvrde ekološki aktivisti. Razmjere otvaranja rudnika, poručuju, tek bi bile katastrofalne. Mještani, svakako, zabrinuti.

„Imaju velike probleme s nestašicom vode i zagađenjima samo od geoloških istraživanja. A možemo da zamislimo šta bi tek bilo kada bi se jedan rudnik litija otvorio, kakve bi tek to posljedice po biljni i životinjski svijet, kao i ljude imalo“, ističe Andrijana Pekić, predsjednica Udruženja Čuvari Majevice iz Lopara za FTV.

Ugrožena i egzistencija

Pretežno starije i nezaposleno stanovništvo ovog područja živi od stočarstva i poljoprivrede. Sada im je, kažu, ugrožena i egzistencija.

„Drveće se sve isušilo. Propast! Kud dođoše ovdje. Da mi je vodu, džaba i zemlja i sve“, kaže Desanka Simikić.

„Ovdje trava ne raste, drva se suše, dva izvora vode su nestala. Nikad prije voda nije presahnula, to ne pamtimo ni moj otac ni ja. Čak se i stoka pojila tu. Za mene opstanka više nema, ja se s ovim ne slažem, a ove vlasti mnogo lažu, mnogo su nas izlagali i obmanuli“, ogorčen je Jovan Krsmanović.

“Niko nam nije dolazio, samo ste vi sad došli. Nema nikoga. Teško onom ko se moli drugome“, ističe Desanka.

Građani su izmanipulisani

Aktivisti traže od nadležnih da preispitaju svoje odluke. Dalje rudarenje, navode, dovelo bi do potpune devastacije ovog prostora. Volja građana iskazana potpisivanjem peticije se ne poštuje, a građani su, navode, izmanipulisani.

„Oni su prevareni, što smo mogli i da čujemo i puno toga je urađeno ispod lupe, kao i čitav projekt Lopare, što je obavijeno velom tajne i misterije. Svi mi, kao javnost, saznali smo za to kad su istraživanja već bila uveliko završena“, napominje Snežana Jagodić Vujić, predsjednica Ekološkog udruženja Eko put iz Bijeljine.

Analitičari navode da je veoma interesantno to što je glasanje o rudnicima litija bilo upravo u trenutku kada je počinjala sjednica Generalne skupštine UN-a, na kojoj se raspravljalo o Rezoluciji o Srebrenici.

Tako je, navode, NSRS prešutno dala zeleno svjetlo rudnicima litija u trenutku kada to, kako kažu, niko nije ni primijetio.