Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sbk

Dok Tužilaštvo istražuje, firme Ekrema Julardžije dobile skoro 150 hiljada KM poticaja

ekrem-julardzija

Koliko se aktivno radilo na istrazi pokazuje činjenica da je i u 2022. godini istraga u toku

Već skoro dvije godine traje istraga Tužilaštva SBK protiv Ekrema Julardžije, njegovih saradnika i firme Apel promet zbog zloupotreba poticaja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. I dok Tužilaštvo istražuje, Ekrem Julardžija i dalje je član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom a njegove firme od ovog Fonda prošle godine dobile su skoro 150 hiljada maraka poticaja, piše Žurnal.

“15.7.2020. godine donesena je naredba o provođenju istrage protiv Ekrema Julardžije, Ekrema Lubenovića, Mirzada Julardžije i pravne osobe “Apel-promet” d.o.o Travnik zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 340. KZ FBiH, u sticaju sa produženim krivičnim djelom Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 383 stav 3. KZ FBiH sve u vezi sa članovima 31. 54 i 55 KZ F BiH, te se aktivno radilo na provođenju istrage u smislu ispitivanja brojnih svjedoka kao i prikupljanje materijalne dokumentacije u suradnji sa FUP-om Sarajevo i Finansijskom policijom Sarajevo, te je nakon prikupljene dokumentacije u analize iste dana 26.2.2021. godine na temelju čl.8 Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom donesena naredba o provođenjeu finacijske istrage” navela je u martu 2021. godine u dopisu upućenom Instituciji Ombudsmena BiH Ana Zelić tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Travnik.

Koliko se aktivno radilo na istrazi pokazuje činjenica da je i u 2022. godini istraga u toku.

“Obavještavamo Vas da je u toku istraga, poduzimaju se zakonom predviđene mjere i radnje u cilju prikupljanja dokaza u predmetu, te nakon što dokazi budu pribavljeni, izvršit će se analiza istih i donijet će se tužilačka odluka”, naveli su u odgovoru na Žurnalov upit iz Kantonalnog tužilaštva Travnik.

Skoro dvije godine od otvaranja istrage i bez obzira na obilnu dokumentaciju, mnogobrojne svjedoke i javno priznanje Ekrema Julardžije i njegovih saradnika da svim radnicima koji rade u firmama pod njegovom kontrolom uzima većinu plate, Kantonalno tužilaštvo Travnik i dalje traži dokaze.

U međuvremenu, Ekrem Julardžija i dalje je član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom a firme pod njegovom kontrolom ponovo se izdašno finansiraju budžetskim novcem. Samo prošle godine odlukama Upravnog odbora Fonda, u kojem sjedi i Ekrem Julardžija, firme pod njegovom kontrolom dobile su 148.376 KM.

U aprilu prošle godine na prvom javnom pozivu za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom u 2021. godini , firma Apel promet od Fonda dobila je 33.388 KM za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom. Fond je ponovo bio darežljiv i prema firmi RVI Prevoz. Za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom ova firma dobila je 23.667,53 KM.

Krajem oktobra, Odlukom o raspodjeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u 2021. godini Fond je firmi Apel promet dodijelio 52.951 KM dok je firma RVI Prevoz dobila 38.370 KM.

Osim izdašnog finansiranja putem javnih poziva, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditeom čak i posluje sa firmom Apel promet. Fond je tako od Apel prometa kupovao promotivni materijal, tonere, papir, kancelarijske potrepštine.

Pisali smo ranije da firmama pod kontrolom Ekrema Julardžije nije izostala pomoć iz budžeta ni u toku pandemije.

U septembru 2020. godine Vlada SBK na prijedlog Ministarstva privrede odlučila je pomoći firmu Apel promet za vrijeme pandemije tako što će subvencionirat neto plate za 12 radnika ove firme. Pomoć nije izostala ni od Vlade FBiH. Početkom prošle godine na prijedlog federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, Vlada Federacije BiH, isplatila je 13.518,51 KM Ekremu Julardžiji za opremanje kancelarije Saveza RVI SBK.

Polovinom decembra 2020. godine Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela je Odluku o dodjeli finansijske pomoći korisnicima iz sektora javnog cestovnog prijevoza putnika u okolnostima pandemije COVID-19. Na spisku prevoznika koji su dobili finansijsku pomoć je i druga firma pod Julardžijinom kontrolom – RVI Prevoz iz Travnika. I ova firma posluje na istom principu kao i Apel promet- fiktivno zapošljava osobe sa invaliditetom i radnicima uzima veći dio plate iako se finasira iz federalnog budžeta. Bez obzira na ove činjenice, a na prijedlog ministra Denisa Lasića, ova firma dobila je 25.309 KM od Vlade FBiH.

Žurnal je u oktobru 2019. godine objavio svjedočenje Mustafe Kovačevića radnika Apel prometa koji je kao osoba sa 100 postotnim invaliditetom bio zaposlen u ovoj firmi. Kovačević, kao i njegove kolege iz Apel prometa, morali su vraćati veći dio plate firmi. Ove navode Mustafe Kovačevića potvrdio je i sam Ekrem Julardžija, prvo u snimljenom razgovoru sa Kovačevićem, a zatim i u javnim nastupima nakon što je objavljen snimak.