Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posao od 19 hiljada

Julardžija u odbrani direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

ekrem-julardzija

Kada je federalni ministar Vesko Drljača dobio pismo u kojem se navodi da Vinko Jerinić „nezakonito obavlja funkciju v.d direktora Fonda“ kao i da je upitna njegova diploma, u odbranu direktora Fonda stao je Ekrem Julardžija, dva dana nakon što je od Fonda dobio poslove vrijedne 19 hiljada maraka

„V.d. direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom donosi Odluku o izboru ponuđača Društvo za zapošljavanje invalidnih lica “APEL – PROMET” d.o.o. Travnik za javnu nabavku kancelarijskog materijala LOT 2 – toneri“ navedeno je u Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku tonera za potrebe Fonda, piše Žurnal.

Posao vrijedan 2.837 KM v.d. direktor Fonda Vinko Jerinić dodijelio je firmi koja je pod kontrolom Ekrema Julardžije, člana Upravnog odbora Fonda. Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača donesena je 14. juna ove godine. Samo dva dana kasnije Apel promet dobio je novi posao od Fonda.

„Upravni odbor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom na 30. sjednici, održanoj dana 16.6.2021. godine, donosi Odluku o izboru ponuđača Društvo za zapošljavanje invalidnih lica Apel-promet d.o.o Travnik za javnu nabavku kancelarijskog materijala LOT 1-kancelarijski materijal“, navedeno je Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku kancelarijskog materijala za potrebe Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Tender vrijedan 16.166,60 KM Upravni odbor Fonda dodijelio je firmi Apel promet koja je pod direktnom kontrolom Ekrema Julardžije, člana istog Upravnog odbora.

Ovo nije jedini posao koji je Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom dodjeljivao firmi Apel-promet. Od početka godine, u više navrata, Fond je od ove firme nabavljao promotivni materijal. Dva dana nakon što je firmi Apel-promet dodijeljen posao nabavke kancelarijskog materijala vrijedan više od 16 hiljada KM, stigla je zahvalnica Ekrema Julardžije.

Naime, Julardžija je pisao federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači. Povod pisanja bio je poziv ministru Drljači „da osudi laži“ o v.d direktoru Fonda Vinku Jeriniću. Bila je to reakcija na pismo koje je Kenan Spahić, pomoćnik ministra i kandidat za direktora Fonda, poslao Vesku Drljači.

U svom pismo Spahić je upozorio ministra da Vinko Jerinić „nezakonito obavlja funkciju vd direktora“ već skoro tri godine.

„Također koristim priliku da ponovo ukažem na sumnju u pogledu posjedovanja stručne spreme imenovanog Vinka Jerinića, koje je prema saznanjima stečena „dopisnim“ putem u SAD, iako imenovani kako sam priznaje ne govori engleski jezik“, naveo je Spahić.

Nakon što je dobio pismo svog pomoćnika, Drljača je tražio očitovanje iz Fonda. Umjesto zvaničnog odgovora stiglo je drugo pismo – od Ekrema Julardžije, predsjednika Saveza ratnih vojnih invalida SBK.

U svom pismu Julardžija je naveo da je zabrinut uticajem koji Spahić ima na federalnog ministra, navodeći da je on u svom dopisu iznio niz laži i nebuloza kako na račun trenutnog v.d direktora fonda Vinka Jerinića, tako i na račun cijelog Upravnog odbora.

„Moramo se zapitati ko je gosp. Spahić da vam uopšte sugeriše ko će biti v.d. direktor fonda, ili da sumnja u stručnu spremu sadašnjeg v.d. direktora, kako to navodi u svom dopisu!? Gosp. Jerinić, kao dipl.ecc je čovjek od povjerenja kako svojih saradnika u Fondu, tako i organizacija OSI, koje su izuzetno zadovoljne njegovim radom, ali i odnosom prema OSI u oblasti njihovog rada i zapošljavanja i isti svakako zaslužuje funkciju koju trenutno obavlja. Gosp. ministre i od vas očekujemo da osudite laži, odnosno neistinite navode gosp. Spahića iznesene u njegovom dopisu jer je isti očito „izgubio kompas“ želeći se na silu i uz Vašu podršku domoći funkcije direktora Fonda“, naveo je Julardžija.