Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Doktor Kemal Dizdarević svjedoči danas o vještačenju nalaza Alise Mutap-Ramić

Foto: D. B. /Fokus.ba/Arhiv
Porodica Memić i Kemal Dizdarević

Doktor Dizdarević na prijedlog Tužilaštva BiH trebao je svjedočiti i u prvostepenom postupku još prošle godine, ali predsjedavajući tadašnjeg Sudskog vijeća Branko Perić smatrao je ovo svjedočenje nepotrebnim i odbacio je prijedlog da doktor Dizdarević bude saslušan

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine danas bi na ročištu u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, trebao svjedočiti poznati bh. neurohirurg doktor Kemal Dizdarević.

Ovog doktora je Tužilaštvo BiH pozvalo kao stručnog svjedoka koji će govoriti o okolnostima vještačenja navodne amnezije kod Alise Mutap-Ramić koja je jedini svjedok stradanja mladića Dženana Memića koji je 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

Tri vještačenja

Iako je Alisa Mutap-Ramić prema svim do sada izvedenim dokazima vještačenja po Dženana Memića te kobne noći prije više od sedam godina bila svjesna i komunikativna, te iste noći bila otpuštena kući, ona je to što nikada nije otkrila šta se desilo te noći pravdala navodnom amnezijom.

Čak tri puta je rađeno vještačenje na amneziju kod Alise Mutap-Ramić, a doktor Dizdarević je bio jedan od ljekara koji je vještačio njene nalaze o čemu će govoriti danas u sudnici Suda BiH.

Doktor Dizdarević na prijedlog Tužilaštva BiH trebao je svjedočiti i u prvostepenom postupku i to baš u junu prošle godine, ali predsjedavajući tadašnjeg Sudskog vijeća Branko Perić smatrao je ovo svjedočenje nepotrebnim i odbacio je prijedlog da doktor Dizdarević bude saslušan.

Na klupi za svjedoke ponovo doktori Kučukalić i Žujo

Apelaciono vijeće u sastavu predsjedavajući Staniša Gluhajić, te članice sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić prihvatilo je i da danas budu reprodukovani iskazi u prvostepenom postupku saslušanih dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke i dr. Hamze Žuje, vještaka sudske medicine.

Vijeće je odlučilo i da vještake Kučukalića i Žuju pozove također danas ponovo u sudnicu zbog dodatnih pojašnjenja o određenim pitanjima.

Na prošlom ročištu u ovom predmetu reprodukovan je iskaz iz prvostepenog postupka, Irhada Kosa, vještaka iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Kos je podsjećamo vještačio hard disk sa računara izuzetog iz hotela “Crystal na Ilidži”, a sa kojeg su nestali snimci videonadzora iz noći stradanja rahmetli Dženana Memića u Velikoj Aleji na Ilidži.

Nalaz vještaka Irhada Kosa, reprodukovan u sudnici je nedvojbeno potvrdio da snimci s videonadzora iz tog hotela nisu mogli nestati uslijed nestanka električne energije do kojeg je 19. februara 2016. godine došlo upravo u trenutku kada su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo pokušali snimke koji su policiji bili zanimljivi iz noći stradanja Dženana Memića prebaciti na USB stik.

Snimci su, potvrdio je Kos mogli biti izbrisani jedino ljudskom rukom.

Novo suđenje

Podsjećamo, nakon što je u ovom predmetu ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda za ukupno pet optuženih, 16. maja ove godine počelo je novo suđenje Zijadu Mutapu njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

Oni su pred Vijećem kojim je ranije predsjedavao sudija Branko Perić u prvostepenom postupku oslobođeni optužbi za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je stradao i preminuo mladić Dženan Memić.