BiH

Više od stotinu ljekara

Doktori medicine i stomatologije FBiH protestovali u Mostaru

01/07/2021

Dodaje kako se Zakon o reprezentativnosti sindikata mora donijeti nakon usvajanja Zakona o radu, koji je, kako kaže, usvojen prije pet godina

Nakon dvodnevnih protesta održanih početkom juna u Sarajevu, malo više od stotinu ljekara okupljenih u Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održalo je novi protest u četvrtak ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru zbog neusvajanja zakona o reprezentativnosti te kako bi izjednačili prava doktora na području cijele Federacije.

Predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Marina Berberović kazala je kako su tijekom dana dobili informaciju da je na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Sarajevu navedeni zakon usvojen.

– Još uvijek ne znamo u kojem obliku je Zakon usvojen i da li to doktorima odgovara, odnosno da li je Vlada pokazala da poštuje doktore i da će nam omogućiti da zastupamo sami sebe. Definitivno je da su napravili korak usvajanjem ovog zakona, a sljedeće je da se on usvoji i na Parlamentu kako bi naše pitanje bilo riješeno do kraja – kazala je Berberović.

Dodaje kako se Zakon o reprezentativnosti sindikata mora donijeti nakon usvajanja Zakona o radu, koji je, kako kaže, usvojen prije pet godina.

– Ova procedura je predugo potrajala, a usvajanje navedenog zakona omogućit će da doktor zastupa doktora, odnosno da o radnim pravima doktora odlučuju doktori, a ne ostali uposleni u zdravstvu, kao što je to dosad bio slučaj. Potrebno nam je da postotak bude 14 ili 15 posto, to je stajalo u nacrtu, ali ne znamo je li Vlada išta mijenjala prije današnje sjednice, vidjet ćemo kad Zakon bude dalje pušten u proceduru i kad ga dobijemo na uvid – kazala je Berberović.

Istaknula je kako, što se njih tiče, s protestima danas završavaju ako Vlada već idući tjedan uputi zakon na Parlament.

– Nakon toga treba ići procedura usvajanja u Zastupničkom domu, a onda i u Domu naroda. Ako u bilo kojem trenutku, u nekom koraku usvajanje zakona zapne, mi ćemo se vratiti organizaciji protesta i štrajku kojeg smo bili pokrenuli, ali sad ćemo ga zaustaviti kako je zakon usvojen – naglasila je Berberović.

Predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid kazao je kako inzistiraju na tome da doktori imaju poseban sindikat zato što, po njegovim riječima, doktori svugdje u svijetu preko svog kolektivnog ugovora i sindikata ostvaraju svoja radna prava.

– Ako je išta otvorilo oči kad je u pitanju sindikalno organiziranje doktora i ono što treba jednoj državi, to je upravo pandemija koronavirusa kada je ovaj sindikat skretao i još uvijek skreće pažnju onima koji donose odluke na neophodnost izmjene ne samo zdravstvenog sistema nego i zakonske regulative u boljoj borbi s pandemijama koje će sigurno nastupiti i poslije pandemije koronavirusa. Sindikat doktora je mjera vrijednosti u svim državama kada je u pitanju zdravstveni sistem, tako će biti i u Bosni i Hercegovini – istaknuo je Zaid.

Naveo je kako je položaj doktora u državi jednako loš položaju svih građana u BiH.

– Položaj doktora u nekim stvarima je i katastrofalan, a takav je zdravstveni sistem kojem svjedočimo iz dana u dan. Mi ga kroz Sindikat doktora želimo mijenjati nabolje po svakog građanina ove države, Federacije i kantona, a upravo to je možda razlog zašto vlastodršci, bilo federalni ili županijski, imaju takav odnos prema Sindikatu doktora jer znaju da mi dolazimo s prijedlozima koji će biti na boljitak građana, a ne na boljitak vlasti i vlastodržaca koji samo sebi prave usluge – kazao je Zaid.

Danas su se u Mostaru okupili doktori iz svih županija, od čega najviše iz Mostara, kao i ostatka Hercegovačko-neretvanske, ali i Zapadnohercegovačke županije, te Sarajeva, Livna i drugih mjesta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.