Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afera respiratori

Doktorica Katica-Mulalić hvalila respiratore ACM812 A, ali priznala da su korišteni uglavnom za neinvazivnu ventilaciju

fikret hodzic – fadil novalic – respiratori – fena

Bilo je šokantno slušati izlaganje doktorice Katica-Mulalić da je zbog “stvorenog nepovjerenja prema respiratorima “ACM812 A” došlo do nepovjerenja pacijenata”, zbog čega su navodno oboljeli izbjegavali na vrijeme doći na KCUS, te da je “bio stvoren strah i otpor prema respiratorima ACM812 A”

Pred Sudom BiH danas je održano ročište u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se postupak vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za 10,5 miliona KM iz budžeta. Kao svjedokinja odbrane Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite pred Sudom BiH se pojavila Amela Katica-Mulalić, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Gotovo teatralno, a u nekim momentima i skoro pa bizarno, svjedočenje doktorice Katice -Mulalić još jednom je otvorilo pitanje učestalosti “amnezije” kod svjedoka u ovom predmetu. Doduše, doktorica Katica-Mulalić je pokazala da ima dobro pamćenje kada joj je pitanja postavljala odbrana optuženog, a skoro na sva pitanja tužitelja Pašića odgovarala je s “ne sjećam se” i “ne znam”.

Iskaz ove svjedokinje je od izuzetne važnosti i interesa za javnost i živote građana, zato što se očekivalo da doktorica Katica-Mulalić jasno i precizno objasni namjenu i mogućnosti respiratora ACM812 A, međutim predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić, bukvalno nije dozvolio tužitelju Pašiću da insistira na odgovorima od ove svjedokinje naročito kada su na red došla detaljnija pitanja o čuvenom pismu anesteziologa KCUS-a koji su se ovoj doktorici žalili na nedostatke respiratora ACM812 A.

No, s obzirom na to da svjedoci pred sudom ne moraju reći ništa što bi njih izložilo krivičnom gonjenju, onda se s pravom postavlja pitanje koliko se može vjerovati svjedocima kojima je na savjest prepušteno da se drže zakletve svjedoka “da će govoriti istinu i da neće prešutjeti ništa od onog što im je poznato”, a niko ne provjerava istinitost njihovih navoda.

SELEKTIVNA AMNEZIJA

Doktorici Katica-Mulalić danas je pri izbjegavanju odgovora na “škakljiva” pitanja tužitelja Pašića pomagao i sudija Perić, pa kada bi se ona našla “pritisnuta” pitanjima tužitelja Pašića, sudija Perić joj je sam sugerirao da odgovori sa riječima “ne znam”.

Ali, krenimo redom. Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a prvo je odgovarala na pitanja Solakove pravne braniteljice Marsele Bajramović o tome kada je prvi put čula za Covid 19, te je podsjetila na hronologiju dešavanja od januara 2020. godine, kada je prema njenim riječima formiran Krizni štab KCUS-a, te je u svom izlaganju navela da je KCUS tražio dodatnu nabavku medicinske opreme i sredstava, među kojima su i respiratori. Govorila je o tome kako su zbrinjavani pacijenti oboljeli od Covid 19, početkom pandemije, te u najvećem valu u martu 2021. godine kada je formiran i Posebni respiratorni centar.

– Mi smo trebovali respiratore i očekivali smo da ćemo dobiti Dregerove, ali nismo i bili smo tužni što ih nismo dobili. Za respiratorima je bila borba na nebu i na zemlji – kazala je Katica-Mulalić.

Dalje, odgovarajući na pitanja advokatice Bajramović da pojasni definiciju i funkciju respiratora, svjedokinja je između ostalog kazala:

– Ne postoje respiratori samo za Covid 19, nijedan smrtni slučaj nije se mogao desiti zbog respiratora, nego zbog teškog općeg stanja pacijenta. Anesteziolog ima potpunu autonomiju da na osnovu indikacija odluči kojeg će pacijenta staviti na respirator. Respirator ne može naštetiti pacijentu, jer sve vrijeme je anesteziolog uz pacijenta. Ovim respiratorima se rano počelo suditi, trebalo je sačekati šta će reći serviseri i verifikaciona laboratorija “Verlab”- kazala je Katica-Mulalić.

Bilo je šokantno slušati izlaganje doktorice Katica-Mulalić da je zbog “stvorenog nepovjerenja prema respiratorima ACM812 A” došlo do nepovjerenja pacijenata”, zbog čega su navodno oboljeli izbjegavali na vrijeme doći na KCUS. Računajući valjda na to da će joj povjerovati i Sudsko vijeće i javnost, a možda i na “kratku pamet i amneziju” građana. Svi se sjećamo kako se početkom pandemije KCUS faktički zabarikadirao, te kako su građani teško dolazili do liječničke pomoći, gotovo u svim zdravstvenim ustanovama uključujući i KCUS, a o čemu su neke porodice i javno govorile.

– Svi Covid 19 pacijenti su bili teški pacijenti, ali mi smo za najteže koristili Dregerove respiratore, jer je bio stvoren strah i otpor prema respiratorima ACM812 A. Bilo je tog straha i otpora i kod dijela naših uposlenika. Kada su se sve terapije bile iscrpljene tek tada su dolazili pacijenti i mi smo ih stavljali na respiratore da bi im olakšali zadnje trenutke. U martu 2021. godine je bio najteži val. Netačne i negativne informacije su plasirane o respiratorima. Ne može respirator biti malo invazivan, malo neinvazivan. Mehanička ventilacija može biti invazivna i neinvazivna. Mobilni respiratori su jednako važni kao i stacionarni, a ACM812 A je i stacionarni, a može biti i mobilni. Serviseri Dre medical su držali obuku, bilo je tu dosta doktora i tehničara. Iz laboratorije “Verlab” su došli krajem februara i dobili smo potvrdu da su izlazni parametri u redu. Mi smo imali strašne napade na KCUS, morali smo se snalaziti na razne načine. Pacijenti su nam dolazili u terminalnoj fazi. Do marta 2021. nismo koristili te respiratore, ali kada je došao najteži val stavili smo sve kapacitete u pogon i ACM812 A smo koristili najčešće za neinvazivnu ventilaciju – kazala je danas Katica- Mulalić.

Iako se ova doktorica danas u više navrata pozivala na “Verlab”, poznato je da su iz ove laboratorije više puta do sada kazali da oni ne određuju namjenu respiratora, niti bilo kojeg drugog medicinskog sredstva i da je namjenu propisao proizvođač, a modove, primjerice kod respiratora određuju ljekari, odnosno anesteziolozi što je u odgovoru na jedno od pitanja koja su uslijedila potvrdila i sama doktorica Katica-Mulalić. Također, bilo bi dobro da ova doktorica odgovori da li su trenutno verifikovani uređaji na Klinici na kojoj je ona šefica i zbog čega nisu. S obzirom na to da ni ova svjedokinja niti KCUS ne odgovaraju na Fokusove upite o respiratorima, a ni o nekim drugim temama, mogu i saopćenjem za javnost pojasniti da li se zakonska verifikacija, koju toliko hvale pred Sudom BiH i koja im služi kao alibi za uređaje ACM812 A, provodi trenutno u zakonskom roku, te da li sada na pacijentima primjenjuju medicinska sredstva i uređaje koji nisu verifikovani i za koju nemaju potvrdu da su ispravni.

SUDIJA PERIĆ SVJEDOKINJI: RECITE DA NE ZNATE

Uz riječi “drago mi je da sam mogla sve ispričati”, ova svjedokinja je okončala svoje odgovore na pitanja advokatice Bajramović.

No, i s pitanjima i s odgovorima “zakuhalo je” tek kada je s ispitivanjem doktorice Katica-Mulalić počeo tužitelj Džermin Pašić. Njegova pitanja niti su se svidjela svjedokinji, niti odbrani optuženih, a nisu ni sudiji Branku Periću.

Tako su bez jasnog odgovora ostala Pašićeva pitanja “da li je KCUS angažovao stručnjake za nabavke medicinske opreme i sredstava među kojima su i respiratori, zbog čega je KCUS preferirao Dregerove respiratore”, a “amnezija” kod doktorice Katica-Mulalić vrhunac je dostigla kada se nije mogla sjetiti je li ona upoznata s tim da je KCUS imao stručnu komisiju koja je odlučivala šta je najpotrebnije da se nabavi početkom pandemije, a nije znala odgovoriti ni na pitanje da li je ona bila član te komisije. Na pitanje tužitelja Pašića “kada su respiratori ACM812 A prebačeni u Posebni respiratorni centar”, svjedokinja se ni toga nije mogla sjetiti.

– Ne mogu se tačno sjetiti. Koristili smo ACM812 A kao kiseoničku podršku.

Sudija Perić pitao je ovu svjedokinju jesu li respiratori ACM812 A imali funkciju kao Dreger, ali iz njenog odgovora koji je poput ostalih bio uglavnom neodređen, nije se moglo razumjeti šta je tačno željela reći.

Zanimljivo je da je na konstataciju tužitelja Pašića, da respiratori ACM812 A nemaju funkciju PIP (pozitivni pritisak ventilacije) svjedokinja kazala da su serviseri njima drugačije objasnili.

Katica-Mulalić nije se mogla sjetiti koliko je od 30 respiratora ACM812 A koliko ih je dobio KCUS bilo u funkciji, a što ju je pitao sudija Perić.

– Ne znam, bio je ogroman broj, ne znam jesu li svi korišteni – kazala je ona.

Svjedokinja je pokušala izbjeći odgovor na pitanje tužitelja Pašića o pismu koje su joj o nedostacima respiratora ACM812 A ranije upućivali anesteziolozi s KCUS-a, no Pašić je insistirao na tom odgovoru i kad je Katica-Mulalić kazala “da ona nije tijekom obilazaka klinika primijetila nijedan incident”, on ju je ponovo pitao, je li joj “pismo anesteziologa incidentna situacija”. Tek na nekoliko puta ponovljeno isto pitanje da li je upoznata s navodima iz pisma anesteziologa, svjedokinja je kazala : “Pa, jesam”.

Insistiranje tužitelja Pašića na ovom odgovoru iznerviralo je sudiju Perića, koji je povišenim tonom rekao:

– Šta ganjate svjedoka, pokažite to pismo – kazao je Perić tužitelju Pašić.

Na to je tužitelj Pašić sudiji Periću kazao: “Dozvolite da radimo svoj posao. Imam pravo da postavim pitanje, a Vi recite ako to pitanje zabranjujete i ja ću to ispoštovati “. Sudija Perić je nakon rasprave i zabranio tužitelju Pašiću da postavi jedno od pitanja koje se odnosilo na pismo anesteziologa.

Tužitelj Pašić je konstatirao i da informacije govore da su se respiratori ACM812 A, koje je inače od svih bolnica u FBiH koristio jedino KCUS, i u tom kratkom periodu korištenja često kvarili.

Svjedokinja nije htjela to potvrditi, nego je pokušala prikazati stanje takvim da su se kvarili i druge vrste respiratora, te da su “zbog nedostatka potrošnog materijala” i neke druge vrste respiratora “ispadale iz funkcije”.

Na ovaj odgovor tužitelj Pašić je svjedokinji kazao “da nedostatak potrošnog materijala nije kvar”, a ona nije znala navesti koliki je broj drugih respiratora koji su se masovno kvarili poput onih ACM812 A, a nije se mogla sjetiti ni da ju je o kvarovima tih respiratora obavještavao tehnički sektor KCUS-a, što tvrdi tužitelj Pašić.

– Ne mogu se sjetiti. Ne znam ja, Vi znate – rekla je svjedokinja, a sudija Perić joj je kada je zbunjeno pokušala odgovoriti na naredno pitanje tužitelja kazao :”Recite ne znam”, te je dodao, “ako ne znate”.

Tužitelj Pašić nije odustajao ni od tvrdnje da je među respiratorima ACM812 A bilo i onih koji se nisu mogli ni uključiti.

– Ne mogu se sjetiti. Otkud vi to znate, a ja ne znam – kazala je svjedokinja Katica-Mulalić, a sudija Branko Perić joj je blagim tonom kazao : “Nemojte se nervirati”, ne opomenuvši svjedokinju za drsko ponašanje prema tužitelju Pašiću.

Sudija Perić je svjedokinju pitao i da li su respiratori instalirani i da li su primjenjuju, a nakon njenog odgovora “da su instalirani i da su ih ranije primjenjivali, a sada ne primjenjuju”, sudija Perić je kazao tužitelju Pašiću :”Dobili smo odgovor. Ako želite dokazati drugačije dovedite stručnjake”.

Također, tužitelj Pašić je podsjetio da je nekadašnji šef Klinike za anesteziju i reanimaciju prof. dr Ismet Suljević već vještačio respiratore i iznio pred Sudom BiH svoj nalaz o tome da on ne preporučuje njihovo korištenje u jedinicama intenzivne njege, zatim da respiratori ACM812 A ne zadovoljavaju ni minimum karakteristika za liječenje srednje teških i teških pacijenata oboljelih od Covid 19, te da su ovi respiratori primjenjivi samo u hitnim situacijama, odnosno za pomoć pacijentu pri transportu od primjerice operacione sale do intenzivne njege.

Dalje, podsjećamo doktor Suljević je pojasnio da prema onom što je on vidio iz specifikacije koju je uz ove uređaje dostavio sam proizvođač, respiratori ACM812 A imaju “siromašnu mogućnost monitoringa i skroman disajni volumen”. Kazao je i da prema navodu proizvođača sadržanom u tehničkoj specifikaciji respirator ACM812 A prevashodno služi za pomoć u urgentnim situacijama, a Suljević je kazao da se on može izjasniti da ovi respiratori ne mogu “biti predmet korištenja kod srednje teških i teških Covid pacijenata”.

Danas, doktorica Katica-Mulalić tvrdi sve suprotno od onoga što je ustvrdio vještak Suljević. Također i vještak Tužilaštva BiH, stručnjak iz Italije koji je već poslao svoj pisani nalaz, a iznijet će ga i usmeno pred Sudom BiH u oktobru tvrdi da ACM812 A nije pogodan za liječenje teže oboljelih pacijenata od Covid 19.

Poznato je i da je Svjetska zdravstvena organizacija utvrdile smjernice i minimum karakteristika koje moraju imati respiratori za liječenje oboljelih od Covid 19, a u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je također nedostajalo respiratora, uništeno je stotine onih ACM812 A o čemu ima dostupan i video snimak, pa je nejasno kako to da za ove respiratore niko nema riječi hvale izuzev doktorice Katica-Mulalić i generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović koja je o njima također pohvalno govorila svjedočeći ranije u ovom predmetu.

Inače za vještačenje doktora Suljevića, svjedokinja je danas kazala “ne može on suditi o respiratoru”, ali je rekla i da ne “pobija njegove mišljenje”, dodavši “šta ja imam s njim”.

Podsjećamo, Fokus je svim bolnicama u FBiH koje su preuzele respiratore ACM812 A nedavno slao upit o tome da li koriste ova sredstva na pacijentima. Svi su odgovorili odrečno, a iz Županijske bolnice u Orašju, na naš upit odgovorili su dr Ahmet Hamamdžić, specijalista anestezije i reanimacije i dr Marko Vukić, specijalista anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja.

I njihovo iskustvo i mišljenje, a specijalisti su iz iste oblasti kao doktorica Katica-Mulalić razlikuje se od onog koje je ona iznijela danas u sudnici.

– Jednom smo ih pokušali koristiti na pacijentu. Taj pokušaj je vrlo brzo završio neuspješno u smislu da je sam respirator bez ikakve najave i potrebe mijenjao zadane parametre i moduse ventilacije. Shodno tome ga smatramo izrazito nepouzdanim i neupotrebljivim za liječenje pacijenata koji zahtijevaju strojnu ventilaciju – naveli su u odgovoru za Fokus specijalisti anestezije u bolnici u Orašju.

TAJANSTVENI PRIJATELJ KOMPANIJE

Prije iskaza današnje svjedokinje, odbrana Fahrudina Solaka uložila je kao dokazni materijal brojne odluke i druge akte FUCZ-e, FŠCZ, kao i akte koji se odnose na neka svjedočenja tokom glavnog pretresa. Advokatica Bajramović je istakla da ulaže dokaze koji nesporno dokazuju da je FUCZ-e bila nadležna za nabavku medicinske opreme, a što Tužilaštvo BiH spori.

Uloženi su dijelom i dokumenti koji se odnose na raspodjelu, te instalaciju i verifikaciju respiratora, te ponude koje su osim one firme “FH Srebrena malina” stizale za respiratore.

Većinu dokaza tužitelj Mirza Hukeljić je ocijenio irelevantnom za ovaj postupak, no sudija Perić je većinu dokaza prihvatio, uz opasku da će Sud donijeti konačnu o relevantnosti.

Za uložene dokaze o ponudama, tužitelj Hukeljić je kazao da Tužilaštvo ne prigovara na njih, jer on tvrdi “da one dokazuju tvrdnje Tužilaštva BiH da je bilo još ponuda, ali da ponuđače, izuzev “Maline” i još jednog niko iz FUCZ-a, nije ni kontaktirao”.

Hukeljić je posebno ukazao na dvije ponude sa tehničkim specifikacijama respiratora u kojima je ponuđač naglasio da “eksperti utvrde da li uređaji odgovaraju potrebama”.

Između ostalog, u sudski spis je uložena – Odluka FŠCZ od 13. augusta o verifikaciji i obuci u vezi respiratora, zatim Informacija FUCZ od 18. oktobra u kojoj je Vlada FBiH obaviještena o javnoj nabavci, zatim zahtjevi institucija o potrebnom medicinskom opremom i sredstvima, kao i dopisi Laboratorije Verlab o montiranju, instaliranju i puštanju u rad spomenutih respiratora.

Advokatica Bajramović je uložila kao dokaz i dokument za koji tvrdi da je nalaz nadležnih institucija o tome da nije bilo sumnjivog toka novca na relaciji kineske firme od koje su kupljeni respiratori, te “FH Srebrena malina”, odnosno da nije bilo “pranja novca” i sumnjivih transakcija kod plaćanja 100 respiratora.

Tužitelj Hukeljić je prigovorio da je u ovom slučaju riječ o finansijsko obavještajnim podacima, te da je Zakon o krivičnom postupku izričito propisao da se oni ne mogu koristiti kao dokaz.

Hukeljiću se nije svidjelo na koji je način advokatica Bajramović interpretirala ovaj dokaz, pa je tražio da se nalaz stavi na grafoskop da ga mogu vidjeti i predstavnici medija, no sudija Perić je to odbio.

 

Potom je tužitelj Hukeljić pojasnio da nije tačan kako je kazao navod u pogledu pranja novca, jer on kaže da je utvrđeno da “nije pronađen sumnjiv slučaj pranja novca u slučaju kineske kompanije od koje su kupljeni respiratori”, a ne kod same transakcije. Tužitelj je kazao i da je ta kineska firma osnovana 2018. godine, da je ugovor s njom potpisal afirma BTL Medical iz Crne Gore, a da je posao obavljen “putem prijatelja te kompanije Danijela Šina koji nema nikakavu funkciju u kompaniji”.

Suđenje će biti nastavljeno 12. oktobra.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.