Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dokument CIA-e iz 1991: Pred BiH su 4 moguća scenarija

mapa1

Američka Centralna obavještajna agencija CIA jučer je otvorila za javnost bazu podataka u kojoj se nalazi oko 13 miliona stranica dokumenata s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Među gotovo 800.000 datoteka nalaze se CIA-ini izvještaji o viđenjima NLO-a, o kontroverznom projektu STARGATE (Zvjezdana vrata) u kojem je CIA eksperimentirala s parapsihološkim sposobnostima, te brojni izvještaji o vladama i strukturama u istočnoj Evropi.

Iako je s većine dokumenata oznaka tajnosti skinuta još sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, javnost je jako teško dolazila do njih.

Među objavljenim dokumentima se nalaze i oni iz Bosne i Hercegovine. Jedan od tih je i dokument na devet strana koji nosi naslov “Bosna i Hercegovina: Na rubu ponora” i datumom od 19. decembra 1991. godine.

U njemu se između ostalog navode 4 moguća scenarija koja će se dogoditi u BiH

1. Širokorasprostranjeno nasilje i građanski rat

U ovom trenutku, ovaj ishod čini se najvjerojatniji. Odluka Njemačke i drugih Evropske zajednice da prizna nezavisnost jugoslovenskih republika vjerovatno će potaknuti srpske i hrvatske dijelove da se pripoje Srbiji i Hrvatskoj. To bi moglo napraviti lančanu reakciju nasilja među grupama koje žele promovisati ili spriječiti aneksiju.

2. Uvjeti koji bi omogućili da hladnije glave prevladaju

Odluka da se pošalju posmatrači UN-a u Bosnu i Hercegovinu može imati dobar učinak. Ovo može stabilizirati situaciju, iako će se nasilje vjerovatno razbuktati duž granice Bosne i Hercegovine i incidenti će iskrsnuti u osjetljivijim područjima. To bi vremenom vjerojatno dovelo do “kantonizacije” u kojoj bi se različite zajednice ogradile jedna od drugih. Njegova dugoročna održivost, međutim, nije sigurna.

3. Dogovor o podjeli Bosne i Hercegovine

Ovaj ishod zadovoljio bi ambicije Srba i Hrvata i ostavio muslimane da biraju između ulaska u Hrvatsku ili formiranje muslimanske države od ostatka Bosne i Hercegovine. To bi bilo izuzetno teško postići čak i pod pretpostavkom da su svi igrači imaju najbolje namjere. To bi moglo do opsežne smjene stanovništva. Sumnjamo da bi to bilo stabilno. Muslimanska država bi se vjerovatno mogla naći pod pritiskom zbog sporova između sekularnih i fundamentalnih frakcija, i nervozne i potencijalno neprijateljske Srbije.

4. Opcija Lorda Carringtona

Održavanje Bosne u Hercegovine unutar labave konfederacije sa drugim jugoslovenskim
republikama je pod znakom pitanja. Borbe u Hrvatskoj izazvale su strah i nepovjerenje među svim etničkim grupama u Jugoslaviji i gotovo uništile podršku čak i labavoj ujedinjenoj državi.