Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova koalicija

SDA ide u opoziciju: Čović i Nikšić potpisali sporazum HDZ-a i Osmorke

221129_hdz_stranke_osmorke_niksic_i_covic_92663

Dokument je u ime koalicije stranaka HDZ BiH potpisao lider te stranke Dragan Čović, a u ime stranaka Osmorke lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić

Dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”, potpisan je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Dokument je u ime koalicije stranaka HDZ BiH potpisao lider te stranke Dragan Čović, a u ime stranaka Osmorke lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

Potpisani dokument se sastoji od tri dijela, a to su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava te socijalna pravda i ekonomija.

U proteklom periodu radne grupe Osmorke i HDZ-a BiH su radile na usaglašavanju tog dokumenta.

Čović je u srijedu, 23. novembra, u Mostaru održao sastanak s predsjednikom NiP-a Elmedinom Konakovićem i Nikšićem, kada su usaglasili sadržaj ovog dokumenta.

Prethodno je održan sastanak lidera stranaka koji čine “osmorku” na kojem je finalizovan sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat.

Time bi vlast na nivou FBiH trebalo da čine “osmorka” i HDZ, dok SDA nakon dugo godina odlazi u opoziciju.

Stranke Osmorke čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za BiH te Narodni evropski savez.