Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda BiH danas o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OSBiH

BiH

dom naroda bih (3)

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama, između ostalog, uvodi se i definira pojam „kandidati na obuci“ kao kategorija lica na službi u Oružanim snagama, fleksibilnije uređuje procedura izbora i postavljenja oficira na formacijsko mjesto komandanta puka, preciznije se propisuju uvjeti za unapređenje te stjecanje uvjeta za penziju.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se uvodi novo priznanje – Orden srebrenog grba BiH s mačevima za ispoljenu ličnu hrabrost pripadnika Oružanih snaga BiH.

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je predložio delegat Mario Karamatić, a predviđa brisanje odredbe o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, koja bi trebala stupiti na snagu 2018. godine.

Ustavnopravna komisija Doma naroda nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za predloženi zakon.

Delegati bi trebalo da razmatraju i principe prijedloga zakona o izmjenama i dopunama: Zakona o upravnom postupku; Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u drumskom prijevozu te Zakona o zabrani diskriminacije.

Trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH.

Predviđeno je da delegati razmatraju i Prijedlog izvještaja o radu Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, koja je pripremila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Pred delegatima će se naći i Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.