Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gdje će bh. građani za 1. maj: Od Moskve i Dubaija do bosanskih livada

BiH

prvi maj

Ni loša vremenska prognoza koju predviđaju meteorolozi u BiH i regiji, neće spriječiti mnogobrojne građane da prvomajske praznike provedu na Jadranu, a mnogi su se odlučili i za putovanje u neke od poznatih evropskih i svjetskih destinacija.

Sudeći prema informacijama iz turističkih agencija, Sarajlije su itekako zainteresovane za prvomajska putovanja, što pokazuje činjenica da je veliki broj aranžmana odavno rasprodat, piše Faktor.

Iz turističke agencije Relax Tours navode da su putovanja u Moskvu, Dubai i Istanbul davno popunjena, a da je za autobuske ture do Salzburga i Minhena, Milana i Gardalanda ostalo tek nekoliko slobodnih mjesta.

I iz agencije VTA ističu da su zadovoljni prodajom turističkih aranžmana, te da su građani pored Moskve i Dubaija najzainteresiraniji za Istanbul, Rim i Budimpeštu.

– Za putovanje autobusom u Toskanu ostalo je još malo mjesta. Na Jadranu je popunjeno 70 posto kapaciteta, a ponude za Dubrovnik i Budvu smo davno zatvorili – kazali su u ovoj agenciji.

Slične informacije dobili smo i u ostalim sarajevskim agencijama. Za putovanja autobusom u neke od evropskih gradova ostalo je tek nekoliko slobodnih mjesta, dok su navedene aviodestinacije popunjene do posljednjeg mjesta.

Petodnevni aranžman u Moskvu s aerodromskim taksama košta oko 1.500 KM, Dubai 1.150, Rim oko 700 KM, a Istanbul oko 600 KM. Cijena putovanja u evropske gradove autobusom iznosi između 300 i 500 KM, a toliko će izdvojiti i oni koji se odluče za boravak u nekom od hotela na Jadranskoj obali.

Oni koji ne mogu izdvojiti toliko novca, prvomajske praznike planirali su provesti na nekim od obližnjih izletišta, među kojima su najpopularniji Vrelo Bosne, Bijambare, Trebević, Skakavac, Barice i Čavljak, te planine Igman, Bjelašnica i Jahorina. Međutim, mnogima su te planove pokvarile prognoze meteorologa koje za vikend, ponedjeljak i utorak predviđaju oblačno vrijeme sa kišom.