FBiH

Dom naroda odobrio Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom

130220_Dom_naroda_FBiH (1)

Također je rečeno da pravo na dječiji dodatak ne treba uslovljavati, primjerice, time što domaćinstvo posjeduje automobil koji nije stariji od sedam godina

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je danas u nastavku pete redovne sjednice Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom. Odlučeno je i da ovaj akt bude upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

Tokom današnje delegatske rasprave u Domu naroda, diskutanti su kazali da je zakon ove vrste potreban, ali većina je izrekla primjedbe na ponuđena rješenja, između ostalih, primjedbu da će zakon, stupi li na snagu, nepotrebno dodatno opteretiti budžete kantona umjesto da njegovu primjena u cjelosti finansira federalni nivo.

Također je rečeno da pravo na dječiji dodatak ne treba uslovljavati, primjerice, time što domaćinstvo posjeduje automobil koji nije stariji od sedam godina, niti treba ostaviti neriješeno pitanje zaposlenih porodilja.

Obrazlažući zakon uime predlagača, Federalne vlade, Miroslav Jurešić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH, naveo je da ponuđeni zakon već dugo čeka na usvajanje i da je plod dogovora između Federacije BiH i kantona.

Po Jurešićevim riječima, predlagač nema iluziju da je ponuđeni tekst idealan nego smatra da treba da stvori osnovu za uređenje ove oblasti, pa nacrt može biti podložan promjenama tokom javne rasprave.

Na koncu rasprave u Domu naroda, delegati su većinom glasova podržali Nacrt i uputili ga u tromjesečnu javnu raspravu uz zaključak da bude osnova za narednu fazu, izradu konačnog prijedloga zakona, kada treba uvažiti primjedbe i sugestije iz rasprave.

Ponuđeni nacrt zakona o podršci porodicama s djecom propisuje dva temeljna prava – na dječiji dodatak i pomoć nezaposlenim porodiljama, s tim što bi dodatak bio finansiran iz federalnog, a naknade porodiljama iz kantonalnih budžeta, ali i to pod uvjetom definiranim federalnim propisom kako ne bi dolazilo do neujednačenosti u ovoj vrsti davanja, odnosno diskriminacije.