Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda Parlamenta FBiH 7. septembra nastavlja zasjedanje

dom naroda fbih (3)

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nastavit će 7. septembra zasjedanje, koje je prekinuto 23. juna.

Potvrdila je to danas predsjedavajuća Doma Lidija Bradara nakon današnje sjednice Kolegija Doma, koja je održana u Federalnom parlamentu.

Podsjetila je da prije rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, sjednica prekinuta.

Naime, Kolegij Doma prekinuo je zasjedanje na zahtjev Kluba hrvatskog naroda, smatrajući da se nisu stekli uvjeti za razmatranje izmjena i dopuna Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

Delegati ovog kluba uložili su amandman na predloženi zakon, koji Vlada Federacije BiH nije prihvatila.

Osim toga, Bradara je najavila da bi naredna redovna sjednica trebala biti održana 15. septembra.

Konstruktivnim je ocijenila rad Doma naroda u proteklom periodu, navodeći da će i dalje biti faktor stabilnosti u Federaciji.

– Dom naroda utvrdit će dnevni red sjednice, te ćemo razmotriti sva važna pitanja koja smo dobili od Vlade Federacije BiH u proteklom periodu – dodala je Bradara.

U kontekstu Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, navela, je da Hrvatska demokratska zajednica BiH, stranka iz koje dolazi, nije još zauzela stav budući da smatra da preglasavanje nikada nije dobro.

– Bez obzira na to kako to netko zvao u ovom trenutku preglasavanje u Federaciji BiH, pogotovo na način na koji je to rađeno – da resorni ministri koji su živi i zdravi budu preglasani kao predlagatelji na samoj sjednici Vlade. U konačnici mislim da će Dom naroda iznaći rješenje i za ta pitanja, pogotovo što imamo presudu Ustavnog suda o pitanjima žurnih postupaka i puno toga što opterećuje rad Doma naroda – kazala je Bradara u izjavi novinarima.

Navedene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću usvojio je Predstavnički dom na sjednici 13. jula.