BiH

Izetbegović: Referendum je probni balon za onaj o otcjepljenju RS od BiH

29/08/2016

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je danas ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu pismo u kojem je naveo kako Bosna i Hercegovina prolazi kroz izrazito tešku pravnu i političku krizu izazvanu odlukom о rаspisivаnju еntitеtskоg rеfеrеndumа kојu је Nаrоdnа skupštinа Rеpublikе Srpskе usvојilа 15. јulа 2016. gоdinе, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine, pozivajući se inter alia i na mišljenje Venecijanske komisije Vijeća Evrope, kao najvećeg autoriteta za demokratizaciju putem prava u Evropi, u svojoj konačnoj i obavezujućoj Odluci broj U-3/13 utvrdio je da „9. januar“, kao datum održavanja Dana Republike Srpske, krši osnovne ustavne vrijednosti Bosne i Hercegovine. Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o provedbi entitetskog referenduma o ovom pitanju ne predstavlja ispitivanje javnog mijenja, jer Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi entiteta Republika Srpska obavezuje institucije vlasti u tom entitetu da provedu rezultate referenduma”, navodi se u pismu.

Izetbegović je naglasio kao je ovaj referendum najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da njegovo provođenje predstavlja aktivno, otvoreno i agresivno odbacivanje kako Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U-3/13, tako i temeljnog pravnog principa da se odluke sudova moraju poštivati i provoditi.

Pomenuti referendum “ne samo da negira institucije državne sudske vlasti, već ima za cilj da im oduzme državni prerogativ, s namjerom da faktor faktičke moći uvede na mjesto standarda pravne države i demokratije”, smatra Izetbegović koji u pismu dodaje kako je ovo zapravo referendum o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, odnosno o tome da li su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za entitet Republika Srpska.

“Opstrukcija Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U-3/13 ukazuje na dva elementa koja trenutnu situaciju čine drugačijom od svih ranijih i time zahtijevaju Vašu odlučnu intervenciju. Naime, ovo je prvi put od stupanja na snagu Ustava Bosne i Hercegovine, kao Aneksa 4 uz Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, da je jedan entitet iskazao otvoren bojkot države Bosne i Hercegovine i da je proaktivno krenuo u uspostavljanje stanja suprotnog sudskoj odluci”, navodi Izetbegović i dodaje kako se taj bojkot državne sudske vlasti od strane entiteta Republika Srpska, kao antidejtonski, antiustavni i antidržavni pravni i politički presedan, želi legitimirati voljom građana iskazanom u formi referenduma zakazanog za 25. septembar.

Ipak, Izetbegović ističe da prema tome, svako naknadno proglašavanje provedenog referenduma anti-dejtonskim ili neustavnim, ili pravno poništavanje njegovih rezultata, neće anulirati političku ranije pomenutu posljedicu.

“Drugim riječima, bez obzira na buduće pravne posljedice održanog referenduma, osnova za ugrožavanje političke budućnosti Bosne i Hercegovine neće se moći neutralizirati”, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

On je dodao kako “političke snage u entitetu Republika Srpska predvođene Miloradom Dodikom već godinama veoma agresivno i aktivno ugrožavaju vladavinu prava i ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, dovodeći u pitanje autoritet državnih pravosudnih institucija poput Ustavnog suda, Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine”. Prema njegovim riječima, te aktivnosti vode u bezakonje, haos i pravnu i političku nesigurnost.
Pored toga, Izetbegović je podsjetio da je na 5. Saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata održanom u Istočnom Sarajevu 25. aprila 2015. godine usvojena Deklaracija pod nazivom “Republika Srpska – slobodna i samostalna budućnost i odgovornost“ u kojoj stoji da “ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine raspisati referendum o samostalnom statusu Republike Srpske“.

“Referendum zakazan za 25. septembar je očigledno probni balon za taj više puta najavljivani referendum o otcjepljenju entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, i početak rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u Bosni i Hercegovini”, smatra Izetbegović koji napominje da domaće i međunarodne institucije zadužene da štite Ustav Bosne i Hercegovine, njen teritorijalni integritet, ustavnopravni poredak, vladavinu pravu i suverenitet državnih institucija, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su dužni učiniti i poduzeti, ohrabruju snage destrukcije koje pokušavaju da sruše Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović smatra da su stvari su sasvim jasne i treba ih “nazvati pravim imenom i zaustaviti ih dok nisu dobile zamah kada će ih biti teško zaustaviti” i dodaje da Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira daje političke smjernice Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu, i da uloga kolektivnog političkog direktora implementacije Općeg okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovinu “treba da omogući adekvatan međunarodnopolitički odgovor na opasan i neprihvatljiv referendum koji je zakazan za 25. septembar”.

Član Predsjedništva Bakir Izetbegović na kraju pisma upućenog ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu izrazio je nadu da će Bosna i Hercegovina i njeni građani uskoro imati više razloga za osjećaj spokoja i sigurne evropske budućnosti.

Komentari