Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba otkriva

Dom zdravlja KS ekspresno zaključivao ugovore bez objave tendera, a roba kad dođe

dom zdravlja ks sarajevo

Pročitajte detalje dokumentacije. Prema zvaničnim podacima portala javnih nabavki u vrlo kratkom periodu od 6. oktobra do 16. decembra bilo je čak 10 pregovaračkih postupaka bez obavještenja o nabavci

Sporna nabavka dva rentgen aparata koju je izvršila Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo, a zbog koje je premijer KS Edin Forto protiv odgovornih osoba podnio krivičnu prijavu, prema istraživanju portala Fokus.ba, po svemu sudeći, nije jedina ovakve vrste u proteklom periodu.

Piše: A. DUČIĆ

Forto je, podsjetimo, u petak javnosti obznanio da su dva rentgen aparata u vrijednosti od oko 300.000 KM bez PDV-a nabavljena tako što je preskočena procedura javne nabavke, po hitnoj proceduri direktnim pozivom samo jedne firme s kojom je u roku od dva dana zaključen ugovor. Desilo se to u novembru prošle godine. Forto je u ovom slučaju naglasio da je jedan apparat otvoren nakon dva mjeseca, dok drugi do danas nije.
Drugi dom zdravlja, izvan KS, kaže Forto, je nabavio rentgen gotovo identičnih tehničkih karakteristika po 60.000 KM nižoj cijeni. Dodaje da je koristeći se hitnošću postupka i pandemijom kao izgovorom budžet KS je oštećen za 100.000 KM.

Naš portal došao je do tenderske dokumentacije navedena dva rentgen aparata. Poziv za direktno dostavljanje ponuda raspisan je 16. novembra, a krajnji rok za dostavljanje ponuda je bio 18. novembra do 13 sati.

Iako se radi o navodnom hitnom postupku, zbog čega je rok za ponude trajao samo dva dana, u istoj nabavci istaknuto je da je rok isporuke 30 dana od ispostavljanja fakture. Samim time postupak hitnosti pada u vodu. Posao je dobila firma Medical d.o.o. iz Mostara

VEZANI TEKST Forto pred kamerom potpisao krivičnu prijavu zbog nabavke rentgen aparata

Ovo međutim, nije sve. Prema zvaničnim podacima portala javnih nabavki u vrlo kratkom periodu od 6. oktobra do 16. decembra Dom zdravlja KS obavio je čak 10 pregovaračkih postupaka bez obavještenja o nabavci. No i nakon toga nastavljena je ova praksa pa se nabavljalo putem pregovoračkog postupka bez objavještenja o nabavci i u januaru i februaru 2021.

Ovom vrstom najnetransparentnije metode kada je riječ o oblasti javnih nabavki Dom zdravlja KS nabavljao je sanitetska vozila, MP monitore, mobilne paravane, sanitetski potrošni materijal, dezinfekciona sredstva, reagense. Također, ovom metodom nabavljene su i usluge osiguranja vozila i tehničkog pregleda vozila.

I nabavka sanitetskih vozila koja je koštala 197.000 KM bez PDV-a obavljena je na isti način kao i nabavka rentgen aparata. Nabavka je objavljena 16. novembra, a rok za isporuku je bio također dva dana. Iako se radi o navodnoj hitnosti, rok za isporuku bio je opet 30 dana. Posao je u ovom predmetu dobila firma Blok d.o.o. Sarajevo.
Zanimljiva je i nabavka mobilnih zaštitnih paravana, koja je koštala 30.000 KM bez PDV-a. Objavljena je 1. decembra, a ponuđač je ima dok do 8. decembra da dostavi ponudu. I ovdje je rok isporuke iznosio 30 dana.

Član 21 d) Zakona o javnim nabavkama propisuje uslove za primjenu pregovaračkog postupka bez postupka objave i to: “kada izuzetno, zbog dokazivih razloga krajne hitnosti prouzrokovane događajima nepredvidivim za ugovorni organ ne mogu ispoštovati ovim zakonom utvrđeni minimalni rokovi za otvoreni, ograničeni ili pregovarački postupak s objavom obavještenja. Okolnosti kojima se opravdava izuzetna hitnost postupka ni u kom slučaju ne smiju se dovesti u vezu s ugovornim organom”. U navedenim nabavkama se nigdje ne poziva na ovaj član kako bi se obrazložila hitnost.

Inače, direktor JU Dom zdravlja KS u tom periodu bio je Muhamed Ahmić. On je u martu ove godine smijenjen. Ahmić je izjavio da nema ništa sporno u tim nabavkama, dodavši da su „gluposti“ ono što je javno obznanio premijer Forto.