Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tradicionalna manifestacija

Društvo novinara BiH danas dodjeljuje nagrade najboljim novinarima za 2020. godinu

ilozba-drustvo-novinara-600×400

Cilj ove manifestacije u suštini, poklapa se s ciljevima obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, a to su – očuvanje dostojanstva novinarske profesije i poticaj borbi za slobodu govora

Društvo novinara Bosne i Hercegovine kao najstarija organizacija novinarskog ceha u BiH svojim redovitim aktivnostima obilježit će 3. maj, Svjetski dan slobode medija. Tim povodom u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu danas će se održati tradicionalna manifestacija „Novinar godine“ za 2020. godinu. Na manifestaciji koja će početi u 14 sati, bit će proglašeni dobitnici godišnjih nagrada u kategorijama – pisano (printano) novinarstvo, zatim radijsko novinarstvo, televizijsko novinarstvo, nagrada za životno djelo i nagrada za najboljeg novinara, te posebno priznanje za doprinos radu Društva i razvoju novinarstvu.

Tradicionalnoj godišnjoj manifestaciji prethodit će promocija publikacije „Govor(om) mržnje protiv medija“, koja će se također, održati u prostoru Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti. Publikacija je produkt tri okrugla stola o govoru mržnje u medijima koji su održani tijekom 2019. godine. Što se tiče opće klime u društvu ona je daleko od ideala kojeg priželjkuje prema procjenama, oko 3.000 zaposlenih u medijskoj zajednici. Već sama činjenica da dobar dio od toga broja radi „nacrno“ upućuje na probleme koji tište novinarski ceh. Pandemija korona virusa koja je obilježila, odnosno obilježava, veći dio prošle i tekuću godinu dodatno je usložila stanja u oblasti informiranja. To se u prvom redu odnosi na otežan pristup relevantnim informacijama, te materijalni status novinara. Stječe se dojam da se svojevrsna centralizacija informacija kada je riječ o COVID-u 19, polako uvlači i u druge javnosti zanimljive oblasti.

Poseban segment priče je materijalni položaj medijskih kuća, a time i novinara. Pandemija korona virusa je iz temelja uzdrmala ovu oblast zbog pada prihoda od marketinških usluga koji se prema podacima s terena, penje i do 80 posto. Iako su već uočljive, pravi razmjeri tih posljedica bit će vidljivi tek kad mine pandemija korona virusa. Opći je dojam da će najteže biti pogođeni pisani/ printani, mediji, u smislu rapidnog pada tiraža, a time i prihoda, što će povećati vojsku od oko 1.000 nezaposlenih novinara i komunikologa.

I najzad, gledano u općim svjetskim razmjerima, Bosna i Hercegovina je prema indeksu slobode medija sačuvala 58 mjesto. U regiji ispred naše zemlje su Slovenija 38, koja je nazadovala za osam mjesta, te 56 Hrvatska koja je napredovala za tri mjesta, dok su ostale zemlje regije – Srbija, S. Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora, lošije rangirane. U cjelini uzevši rejtingom možemo biti zadovoljni, ali i primijetiti – daleko je to od zemalja Skandinavije, koje su „okupirale“, prve četiri pozicije.

Koristimo ovu prilku da se zahvalimo kompaniji BH Telecom uz čiju pomoć će biti realizirana manifestacija Novinar godine, saopćeno je iz Društva novinara BiH.