Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sporna nabavka

Dom zdravlja KS nabavio uniforme koje su “prijetnja po sigurnost zaposlenih”

Sarajevo: Ispred Doma zdravlja Vrazova postavljeni kontejneri za trijažu pacijenata
02.04.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ispred Doma zdravlja Vrazova u Sarajevu postavljeni su kontejneri u kojima se vrsi trijaza pacijenata. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Javna ustanova Dom zdravlja KS sklopila je krajem godine ugovor o nabavci uniformi za zaposlene s firmom Greensoft d.o.o. iz Zenice. Kriterij za dodjelu ugovora bila je najniža cijena, a prihvaćena ponuda iznosi 341.450 KM bez PDV-a (399.496 KM s PDV-om)

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo nakon mnogo godina odlučila je svojim zaposlenim nabaviti uniforme. Naizgled, potez za pohvalu, jer se medicinski radnici i osoblje više neće morati sami snalaziti za radnu odjeću. Međutim, radost je kratko trajala.

Specifikacija materijala koja je tražena, kao i izgled uniformi, prema mišljenju Sindikata radnika u zdravstvu KS – Osnovna sindikalna organizacija JU Dom zdravlja KS, uopće ne zadovoljava standarde i potrebe, te čak predstavlja „zdravstvenu prijetnju za sigurnost zaposlenih u JUDZKS, ali i građana KS“.

Piše: S. KARAICA/Fokus.ba

Ovo je navedeno u dopisu koji je upućen generalnom direktoru Abelu Baltiću, direktorima i glavnim sestrama/tehničarima pojedinačnih organizacionih jedinica JUDZKS, te šefovima službi i odgovornim sestrama/tehničarima, kao i članstvu Sindikata.

Rezervisani ugovor

Javna ustanova Dom zdravlja KS sklopila je krajem godine ugovor o nabavci uniformi za zaposlene s firmom Greensoft d.o.o. iz Zenice. Kriterij za dodjelu ugovora bila je najniža cijena, a prihvaćena ponuda iznosi 341.450 KM bez PDV-a (399.496 KM s PDV-om).

Tender je objavljen 5. augusta 2022. godine, a procijenjena vrijednost ugovora bila je 341.880 KM ili za 430 KM veća u odnosu na onu koju je ponudio Greensoft. Iako je u prvobitnom obavještenju bilo navedeno da ugovor nije rezervisan, istog dana objavljena je ispravka kojom je definisano da je „Ugovor rezervisan samo za kandidate, odnosno ponuđače koji zapošljavaju, u odnosu na ukupan broj zaposlenih, više od 50 posto osoba s invaliditetom, a koji ne mogu obavljati poslove u normalnim uslovima“. Sve po zakonu, a ipak rizično.

– Zakon o javnom nabavkama je kao podršku osobama s invaliditetom omogućio rezervisane ugovore, to jest ugovore namijenjene ponuđačima koji zapošljavaju, u odnosu na ukupan broj zaposlenih, više od 50 posto osoba s invaliditetom, a koji ne mogu obavljati poslove u normalnim uslovima. Iako nemamo konkretne podatke o broju zloupotreba, svakako da postoji rizik od zloupotreba rezervisanih ugovora – rekao je za Fokus urednik portala PratimoTendere.ba Slobodan Golubović.

Rok za prijem ponuda bio je 6. septembar, ali je 14. oktobra objavljena još jedna ispravka kojom se ovaj rok produžava do 24. oktobra.

Na tender su se prijavila dva ponuđača, već spomenuti Greensoft d.o.o. Zenica i Inkos export-import d.o.o. Kakanj, čija je ponuda bila za oko 150.000 KM niža i iznosila je 245.232 KM. Međutim, ova druga ponuda, kako je rečeno, nije zadovoljila minimum formalno-pravnih i tehničkih uslova iz tenderske dokumentacije.

Predmet nabavke bile su bluze i hlače s majicama za ljekare, po 860 komada, zatim bluze, hlače i majice za medicinske sestre/tehničare, po 1.180 komada, te uniforme za vozače, higijeničarke, portire i službu tehničkih poslova.

Ono što je posebno sporno zaposlenima jeste sastav materijala od kojeg će biti ova radna odjeća. Naime, specifikacijom je traženo da samo majice imaju sastav od 100 posto pamuka, a sve ostalo je čak 65 posto poliester, a samo 35 posto pamuk.

Pamuk u tragovima

U pismu Sindikata, do kojeg je Fokus došao, a autentičnost su nam potvrditi pošiljaoci, navedeno je da „neće ulaziti u način izbora dobavljača“, ali u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu FBiH i Zakonom o Vijeću uposlenika FBiH „imamo pravni osnov da izrazimo nezadovoljstvo i protivljenje ovakvoj odluci JUDZKS, koju ujedno smatramo i zdravstvenom prijetnjom za sigurnost zaposlenih u JUDZKS, ali i građana KS“.

– Nadamo se da je svima koji su učesnici procesa nabavke ovih uniformi poznato i jasno da one moraju biti od materijala koji podnosi temperature sterilizacije i uništavanja mikroorganizama, s obzirom da je riječ o potencijalno zaraznom materijalu, da moraju biti prozračni i sprečavati prekomjerno znojenje jer naši poslovi nisu statični, nego se obavljaju dinamičnim kretnjama – navodi se u dopisu Sindikata.

Također, zahtijevano je, između ostalog, da se od dobavljača zatraži tkanina koja će zadovoljiti minimume sigurnosti na radu predložene u njihovom obraćanju (anti static fabric, shrink-resistant, Anti Pill, breathable, anti-bacteria-material, 100% cotton density: 108 x 58).

Na osnovu ovih zamjerki zaposlenih, istražili smo tendere za nabavku uniformi nekih drugih zdravstvenih ustanova kako bi uporedili specifikacije. Zaista, uvjerili smo se da, recimo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za svoje ljekare i medicinske sestre/tehničare nabavlja uniforme od tkanine koja je od 100 posto visokokvalitetnog češljanog pamuka.

Od menadžmenta JU Dom zdravlja KS zatražili smo komentar na mišljenje Sindikata, te obrazloženje zašto je dva puta dolazilo do izmjena Obavještenja o nabavci. U odgovoru koji je potpisao direktor Abel Baltić navedeno je da je odmah nakon objave Obavještenja uočena tehnička greška, odnosno da „u aplikaciji portala Agencije za javne nabavke nije bilo obilježeno da je riječ o rezervisanom ugovoru“.

– S obzirom da je u planu javnih nabavki za 2022. postupak predviđen u skladu s članom 9. Zakona o javnim nabavkama kao rezervisani ugovor, te da je i u tenderskoj dokumentaciji naznačeno da je riječ o rezervisanom ugovoru, iz tog razloga je bila izmjena. Nadalje, produženje roka za dostavljanje ponuda i javnog otvaranja bilo je i razloga što je dostavljena žalba na tendersku dokumentaciju, koja je proslijeđena Uredu za razmatranje žalbi, te se nakon Rješenja Ureda morao zakazati novi termin – navodi se u odgovoru.

U vezi s primjedbama Sindikata, iz JU Dom zdravlja su nam kazali da je ponuđač dostavio izvještaj laboratorijske analize Bosnainspekt d.o.o. Sarajevo „kojim je konstatovano da je ponuđeni materijal sastava 65 posto pamuk, 35 posto poliester u tenderskoj dokumentaciji prihvatljiv za izradu unifomi za zaposlene, te su dostavljeni i certifikati ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015“.

Laboratorijska analiza

Međutim, postavlja se pitanje zašto je na analizu dostavljen uzorak materijala čiji je sastav potpuno drugačiji od onog koji će se koristiti za pravljenje uniformi i kako je laboratorija mogla napisati da odgovara tenderskoj dokumentaciji kada to nije slučaj. Da li je napravljena namjerna ili slučajna permutacija? Podsjetimo, u tenderskoj dokumentaciji tražen je materijal keper 65 posto poliester i 35 posto pamuk.

Također, za razliku od tendera koji je objavio KCUS i onoga što je, prema tvrdnjama upućenih, standardna procedura, JU Dom zdravlja nije zahtijevao od ponuđača da uz ponudu dostave uzorak s deklaracijom za materijal. Uz to, izvori Fokusa tvrde da je vrijednost posla nerealna i višestruko je veća od tržišne cijene, ali je zbog rezervisanog ugovora veliki dio ponuđača morao odustati od učešća u ovoj javnoj nabavci.

U tenderskoj dokumentaciji navodi se i da ponuđači moraju biti registrovani za obavljanje djelatnosti koja je predmet javne nabavke. U Registru poslovnih subjekata (bizreg.ba) za Greensoft nema podataka o djelatnosti, dok se na Portalu javnih nabavki navodi da mu je osnovna djelatnost “proizvodnja veša”.

Direktorica s liste NiP-a

I još nekoliko riječi o firmi koja je dobila posao na tenderu. Greensoft d.o.o. Zenica je 2019. godine imao jednu zaposlenu osobu i 19.000 KM prihoda, od čega dobiti manje od hiljadu KM. Godinu kasnije firma je imala 13 zaposlenih i ukupan prihod od 217.607 KM, te sveobuhvatnu dobit od oko 3.300 KM. Tokom 2021. broj zaposlenih je porastao na 14, prihodi na oko 234.000 i dobit na 13.000 KM. Ako uporedimo s vrijednošću tendera, jasno je da će Greensoft za ovaj posao prihodovati samo nešto manje novca nego za tri godine poslovanja.

Osnivač firme iz Zenice je Pharmacy&Bio d.o.o. za proizvodnju, prodaju i usluge Sarajevo, a direktor je Refik Šarić. Međutim, u tekstu koji je objavljen u junu 2020. godine na internet stranici Greensofta, kao direktorica se spominje Hatidža Šarić-Tufekčić.

– Proizvodimo sve vrste medicinskih radnih uniformi, opreme za klinike i bolnice. Pored toga, proizvodimo platnene pelene za bebe, higijenske uloške za žene, tufere za dojilje i drugi program za bebe kao što su: posteljine, jastuci za dojilje i trudnice, jastučići protiv grčeva, a trenutno proizvodimo i maske“ – kazala je Šarić-Tufekčić, koja je po zanimanju turkolog.

Dodala je da je prije pokretanja biznisa neko vrijeme radila kao prevodilac, ali je željela raditi za sebe, imati radno vrijeme prilagođeno porodici i obavezama pored posla.

Kada i zašto je došlo do promjene upravljačke strukture, ne znamo.

Međutim, znamo da je Hatidža Šarić-Tufekčić članica Naroda i pravde, te da je bila na kandidatskoj listi ove stranke na izborima 2022. godine za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona.

Dobila je 323 glasa, a u slobodno vrijeme se fotografiše s predsjednikom stranke Elmedinom Konakovićem.