BiH

Najbolji bh. teniser

Donacija Damira Džumhura učenicama za međunarodno takmičenje

16/07/2020

Damir ističe kako je odlučio da prva faza takmičenja, koju su prošle plasirajući se među 20 najboljih u svijetu, ne bude samo lijepo iskustvo, već da njihov cilj bude još veći

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur donirao je novac učenicama iz Bosanske Krupe za Owlypia međunarodno takmičenje, saopćio je Džumhurov PR.

Džumhur, koji je za priču o gimnazijalkama iz Bosanske Krupe čuo na radiju Otvorena mreža, odlučio je da uplati kompletan iznos za kotizaciju učesnicama na Owlypia međunarodnom takmičenju.

Učenice iz Gimnazije u Bosanskoj Krupi učestvuju na Owlypia međunarodnom takmičenju za učenike od 11 do 18 godina. Četiri učenice su se plasirale u sami vrh takmičenja, osvojivši treće, peto, šesto i sedamnaesto mjesto, što je bio preduslov za ulazak u Owlypia Globals nivo koji se inače održava u Cambridgeu i Bostonu. Ove godine, zbog pandemije COVID-19, to je postalo Owlypia Global Virtual takmičenje koje će biti održano od 22. do 24. augusta.

Belma Tulić, Sajra Fajić i Elma Ramić takmiče se u oblastima književnosti i kulture, nauke i tehnologije te društvenih nauka, a u međuvremenu četvrta učesnica je odustala od daljnjeg takmičenja.

– Priču o sjajnim djevojčicama koje su, plasirajući se među 20 najboljih u svijetu, ušle u drugi krug takmičenja, čuo sam na radiju Otvorena mreža. Međutim gimnazijalke, Belma, Sajra i Elma bile su pred odustajanjem zbog nemogućnosti plaćanja kotizacije za takmičenje koja je iznosila po 190 funti – kazao je Damir.

Uskoro je uspostavljen kontakt s njihovom profesoricom Amnom Dervišagić, u čemu je pomogla Belmana Trivanović, direktorica bihaćke Osnovne škole Harmani I i kotizacija je uplaćena.

Damir ističe kako je odlučio da prva faza takmičenja, koju su prošle plasirajući se među 20 najboljih u svijetu, ne bude samo lijepo iskustvo, već da njihov cilj bude još veći, a takmičenje pobudi intelektualnu radoznalost i pruži priliku ovim djevojčicama da rastu i razvijaju se kao pojedinci.

Profesorica fizike Amna Dervišagić, koja je pokrenula ovo takmičenje u gimnaziji, ovu školu je registrovala kao ispitni centar, a učenike registrovala za takmičenje te im pribavila knjige za učenje.

– Ovim putem želim da im čestitam za dosadašnje rezultate i predstavljanje Bosne i Hercegovine u svijetu na najbolji mogući način, a lokalne, kantonalne, federalne i državne institucije pozivam da prepoznaju vrhunske rezultate kako u oblasti nauke, kulture, umjetnosti, tako i sporta i drugih oblasti – kazao je Džumhur.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.