Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donacija Saudijskog fonda za razvoj od milion eura za Srebrenicu

Srebrenica-panorama

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom Saudijskog fonda za razvoj koju je predvodio Mohamed Aldalilan (Mohammed Aldalilan) i predstavnikom općine Srebrenica Abdurahmanom Omićem o ugovorenoj donaciji Saudijske Arabije u iznosu od milion eura namijenjenoj obnovi kuća i pružanju podrške povratnicima u općinu Srebrenica.

Grajić je podsjetio da je planirano da polovina sredstava, odnosno 500.000 eura, bude iskorištena za obnovu i izgradnju stambenih jedinica povratnicima u Srebrenicu, dok će se preostali iznos utrošiti za pružanje podrške održivosti povratka na prostor ove lokalne zajednice, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Na sastanku je razgovarano o početku, metodoligiji i načinu realizacije ovog projekta, te je još jednom potvrđena uloga svih strana u procesu implementacije.

Dogovoreno je da se izbor korisnika završi u što kraćem periodu, nakon čega će isti biti dostavljen Saudijskom fondu na krajnje mišljenje i odobrenje.

Očekuje se da ovaj proces bude završen u narednih mjesec do dva dana, a Grajić je istakao da je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske spremno, odmah po dostavi mišljenja, da krene u pripremu javnih nabavki za projektovanje, za izgradnju i za nadzor, odnosno da pristupi sljedećim koracima u implementaciji.

Sagovornici su se složili da je ova donacija veoma značajna za općinu Srebrenica, te su izrazili spremnost da ulože potrebne napore kako bi se projekat uspješno realizirao u što kraćem roku.