BiH

SAD donirale Oružanim snagama BiH 24 vozila Humvee

23/03/2017

Američka vlada donirala je oružanim snagama BiH 24 višenamjenska borbena vozila tipa Humvee kako bi ojačala tehničke kapacitete te vojske koja je suočena s hroničnom nestašicom novca i opreme, a ta donacija predstavljena je u četvrtak u Sarajevu, piše Hina.

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack je na ceremoniji promopredaje vozila u vojarni Rajlovac istaknula kako je to konkretan dokaz spremnosti SAD da pomognu BiH na njenom putu ka članstvu u NATO-u.

“Ova vas vozila neće odvesti u NATO preko noći, no pokazuju jasnu američku predanost BiH i njenom putu ka euroatlanskim integracijama”, kazala je Cormack pred časnicima oružanih snaga BiH i dužnosnicima Ministarstva obrane koji su nazočili ceremoniji.

SAD su se obavezale donirati BiH ukupno 44 ovakva vozila u vrijednosti od 3,5 miliona dolara. Isporuka ostalih Humveeja očekuje se do kraja godine.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kazala je kako su poklonjena vozila od ogromnog značaja za popunjavanje kapaciteta oružanih snaga BiH jer se mogu koristiti za različite namjene.

“Ova će vozila u znatnoj mjeri će unaprijediti sposobnost oružanih snaga BiH”, kazala je Pendeš.

BiH ima oružane snage BiH koje se uglavnom oslanjaju na doniranu opremu koja je mahom zastarjela. S proračunom koji jedva premašuje iznos od 150 miliona eura bosanskohercegovačka vojska jedva finansira i najosnovnije potrebe.

 

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.