Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka vlade

Nove mjere u Kantonu Sarajevo, prodavnice i apoteke radit će skraćeno

sarajevo

Donesena je Odluka o smanjenju zakupnine za zakupce prostora u vlasništvu Kantona Sarajevo, Odluka o prestanku naplate parkinga u KS osim zatvorenih kontrolisanih parkinga i sa rampom od 8:30 do 13:30 svaki dan

Mario Nenadić, premijer KS kazao je da je Vlada KS donijela odluku o skraćenju rada svih prodajnih objekata do 16:30 sati.

“Vrijeme od 16:30 do zabrane kratenja do 18 sati potrebno je skratiti da svaki građanin dođe blagovremeno dođe do svoje kuće. Kontrole će biti stroge i rigorozne”, kazao je Nenadić pozivajući građane da budu odgovorni i pridržavaju se mjera.

Donesena je Odluka o smanjenju zakupnine za zakupce prostora u vlasništvu Kantona Sarajevo, Odluka o prestanku naplate parkinga u KS osim zatvorenih kontrolisanih parkinga i sa rampom od 8:30 do 13:30 svaki dan.

“Finansiranje borbe protiv koronavirusa, posebna budžetska stavka nabavka medicinke i sanitetske opreme od milion KM da se otvori fond i urede procedure kako će se ta sredstva trošiti. Prihvatanje sporazuma sa UNDP-om o nabavci medicinske opreme, sanitetskih sredstava i jedni i drugi ćemo participirati iznos od 500.000 KM UNDP će pratiti sa 300.000 KM. Odluka o formiranju posebne budžetske stavke 5 miliona KM za podršku privrednicima. Niz odluka o socijalnim uslugama”, kazao je Nenadić.

Kazao je da je donesen Zaključak o poštivanju donesenih mjera, pojačati kažnjavanje onih koji se ne pridržavaju.

“Istrajat ćemo na zabrani kretanja i socijalnih kretanja”, kazao je Nenadić navodeći da će biti podnošene i krivične prijave.

U okviru socijalne zaštite donesena je odluka o povećanju osnovica korisnika socijalnih davanja.

On je kazao da će se nastaviti smještanje migranata u prihvatni centar Blažuj te je planirano dodatno kapacitiranje centra u Blažuju za prihvat migranata.

Također je donesena odluka o proširenju kapaciteta KCUS-a i Opće bolnice na ime proširenja kapaciteta izolatorija.

“Konstatovali smo da bez obzira na sve donesene mjere, previše je okupljanja na izletištima oko Sarajeva. Bila je preporuka da se ljudi trebaju kretati, ali ne praviti piknike, jučer su se okretali ražnjevi u okolini Sarajeva”, kazao je Nenadić.