Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Dotrajali objekti u sklopu KCUS-a biće uskoro srušeni

klinika za radiologiju 2 (1)

Prema riječima prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS, svakodnevno se radi na poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu uskoro će početi rušenje dva objekta koji predstavljaju opasnost za pacijente, ali i za uposlenike. Radi se o dotrajalom objektu radionice u neposrednoj blizini NIR-a i dijelu nakadašnjeg prostora Klinike za radiologiju. Na mjestu srušenih zgrada planiran je dodatni parking prostor koji
će koristiti pacijenti i uposlenici.

„U julu 1988.godine, Zavod za planiranje razvoja grada uradio je Urbanistički projekat kompleksa Kliničkog centra Sarajevo. Projekat je predviđao konačan izgled KCUS-a, te koji će se od dotrajalih i starih objekata srušiti, rekonstruisati, dograditi ili izgraditi. Po tom Urbanističkom projektu za oba navedena objekta po njihovom tadašnjem stanju procijenjeno je da nema racionalnog opravdanja za njihovo zadržavanje i ulaganje u sanaciju i rekonstrukciju“, izjavila je Amra Fazlagić, šef Službe za investicije u KCUS.

Kako kaže, po predračunu u projektu za ove radove potrebno je oko 120.000 KM, ali stvarna vrijednost bit će poznata nakon što se završi tenderska procedura za dobijanje najpovoljnije ponude za izvođenje radova.

„Stara radiologija koja se ruši je administrativni dio koji će se izmjestiti u druge prazne prostore unutar postojećih objekata KCUS-a. U dijelu koji će se zadržati nalazi se posebno projektovani prostori dijagnostike (prostor za telekobalt) sa debelim zidovima od preko 70 cm koji su obloženim olovom“, pojasnila je Fazlagić.

Prema riječima prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS, svakodnevno se radi na poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga, kao i uslova boravka bolesnika i uposlenika.

„Ovo nisu jedini dotrajali objekti koji su predstavljali opasnost. Do sada smo srušili stari dimnjak, montažni objekat Klinike za dermatovenerologiju, Kliniku za ORL i staru Kliniku za hematologiju. Uveli smo vidne promjene u svim oblastima djelovanja, a najveća podrška su nam zadovoljni pacijenti i osoblje. Želimo da pacijenti i uposlenici imaju optimalne uslove za boravak i rad u KCUS-u. Zdrava sredina doprinosi uspješnom liječenju ali i boljem učinku rada uposlenika“, rekla je prof. dr. Izetbegović.