Veliki broj zaraženih

Dr. Arapović: Ako se ovako nastavi morat će se poduzimati restriktivnije mjere

arapovic

Iskustva s restrikcijama iz proljeća su nužno zlo kojim se može značajno pridonijeti boljoj kontroli pandemije. Mislim da smo non-stop na vagi između zdravlja i ekonomije

Broj novih slučajeva covida-19 u Bosni i Hercegovini ne pada već nekoliko mjeseci, stoga će, ako se ovakva situacija nastavi, biti potrebno poduzeti restriktivnije mjere kako bi se epidemiološka situacija stavila pod kontrolu, smatra prof. dr. Jurica Arapović, infektolog i predsjednik Savjetodavnog tijela za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti pri Federalnom ministarstvu zdravstva.

U razgovoru za Fenu dr. Arapović je ustvrdio kako situacija na terenu pokazuje da građani i dalje nisu svjesni opasnosti koju epidemija novog koronavirusa predstavlja.

– Šest mjeseci iskustva s covidom-19 nismo pokazali društvenu odgovornost niti svjesnost zdravstvenih problema koje nosi covid-19 pandemija na našim prostorima. Unatoč tome što zdravstveni autoriteti uporno apeliraju na ružne scenarije koji nas mogu zadesiti, izgleda da nam je svima uzaludan trud – pomalo je rezigniran dr. Arapović.

Dodao je kako su postojeće mjere na snazi već dva mjeseca bez obzira na pogoršanu situaciju.

– Pitanje je očito volje i kapaciteta nadzora, no svjesni smo da mnogi kantoni nisu puno toga učinile na boljoj provedbi donesenih tj. aktivnih mjera na terenu. Iskustva s restrikcijama iz proljeća su nužno zlo kojim se može značajno pridonijeti boljoj kontroli pandemije. Mislim da smo non-stop na vagi između zdravlja i ekonomije – istaknuo je.

Po njegovim riječima, Federalni štab pri Federalnom ministarstvu zdravstva poslao je zahtjev Vladi i Štabu civilne zaštite da se proglasi stanje prirodne nesreće na prostoru Federacije BiH, a postupak su pokrenule Zapadnohercegovački i Hercegovačko-neretvanski kanton. U ZHK-u već je proglašeno stanje nesreće, a prijedlog prema Vladi HNK je u postupku.

– Ukoliko se to dogodi na federalnoj razini onda ćemo imati opet aktivan Federalni štab civilne zaštite koji će svojim pravnim i kadrovskim instrumentima preuzeti nadzor nad pandemijom. Ukoliko se ne bude ovaj porast oboljelih stabilizirao kroz naredne dvije sedmice, Federacija BiH morat će poduzimati restriktivnije mjere, jer očito je da više ne postoji kolektivna društvena odgovornost i da ove mjere ne mogu počivati samo na društvenoj odgovornosti. Po mom mišljenju, najvažnije je prevenirati nepotrebna okupljanja. Kada mislim na to, onda mislim na sva okupljanja uz iznimku škola koje uvijek mogu bolje, ali su učinile već značajan epidemiološki pomak kada je pridržavanje mjera u pitanju – kazao je dr. Arapović.

Hladnije vrijeme koje dolazi nije saveznik zdravstvenim radnicima, upozorio je dr. Arapović.

– Svi se pribojavamo onoga što bi nas moglo dočekati, a u isto se vrijeme potajno se nadamo da se to neće dogoditi. Hladnije vrijeme svakako će onaj dio starije populacije “stjerati” u zatvoreni ambijent, a time i povećati šansu širenja virusnih bolesti – istaknuo je dr. Arapović.

On upozorava i na dolazak sezonske gripe:

– S obzirom na iskustvo na južnoj hemisferi, a uvažavajući činjenicu što većeg obuhvata vakcinisanjem i pridržavana epidemioloških mjera, u prvom redu maske, higijena i socijalni razmak, mišljenja sam da bi sezona gripe mogla biti dosta blaža u odnosu na prošle sezone što bi nam trebao biti i cilj.

Dr. Arapović preporučuje nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima i uredima te vakcinisanje protiv gripe svih ugroženih populacija (stariji, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici, trudnice) kako bi se svaki pojedinac iz tih grupa dodatno zaštitio, a ujedno se na taj način ublažava pritisak na bolnički zdravstveni sustavu.

Epidemiološke mjere i prevencija zaraze trenutno su jedino učinkovito oružje u borbi protiv covida-19. Dr. Arapović ističe kako je na popisu Svjetske zdravstvene organizacije trenutno oko 30 vakcina u poodmakloj fazi III ispitivanja na većem populacijskom uzorku, no teško je očekivati da će vakcina biti spremno do kraja ove godine.

– Želim biti uvjeren kako ćemo kao potpisnici ugovora s Globalnim savezom za vakcine moći što prije kupiti vakcine za covid-19 poput drugih zapadnoeuropskih država, iako napominjem da će biti velikih utrka između kompanija koje postoje u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Kini, Japanu. Neozbiljno bi bilo očekivati dobru vakcinu već u ovoj godini, u kojoj ćemo se, kako stvari stoje, morati isključivo pridržavati epidemioloških mjera kao osnovnog preventivnog sredstva za covid-19. No već od proljeća sljedeće godine vakcina bi se mogla pojaviti na našim prostorima što svi nekako s nestrpljenjem iščekujemo – kazao je na kraju razgovora prof. dr. Jurica Arapović.