Goražde

Dr. Baždarević: Serološkim testiranjem potvrđen novi klaster

gorazde bolnica

Kod oba pacijenta pokazalo se da su pozitivni i da su preležali zarazu i mi sada imamo jednu liniju koju smo očekivali i koja pokazuje da je ta zaraza išla od unuka, preko kćerke do njene majke koja je trenutno u bolnici Podhrastovi u Sarajevu

Serološko testiranje bliskih srodnika 76-godišnje pacijentice inficirane koronavirusom u Goraždu, potvrdila su da su oni preboljeli koronavirus, a da to nisu ni znali.

Šef izolatorija i Trijažnog odjela Kantonalne bolnice Goražde dr. Damir Baždarević pojašnjava da u organizmu unuka i kćerke inficirane pacijentice potvrđeno prisustvo antitijela, što je, po njegovim riječima, dokaz da su oni preboljeli zarazu.

– Jučer smo poslali ta dva testa na analizu i oni su se vratili pozitivni, kako smo i očekivali, iako su ranije oboje bili negativni na klasičnom testu. Serološki test pokazuje da li postoje antitijela u krvi tih pacijenata, odnosno da li su oni već bili u kontaktu sa virusom – pojašnjava dr. Baždarević.

Naglašava kako ta antitijela ne bi postojala ukoliko oni nisu bili u kontaktu sa virusom, a ona se stvaraju na prvi kontakt sa nekim stranim agensom, a u ovom slučaju je to COVID 19.

– Kod oba pacijenta pokazalo se da su pozitivni i da su preležali zarazu i mi sada imamo jednu liniju koju smo očekivali i koja pokazuje da je ta zaraza išla od unuka, preko kćerke do njene majke koja je trenutno u bolnici Podhrastovi u Sarajevu – pojašnjava dr. Baždarević.

Dodaje da je prvim testiranjem potvrđen novi klaster ali ne i nulti pacijent.

– Prvi zabilježen slučaj u BiH bio je 5.marta. Hronološki i ovaj slučaj je bio u tom nekom periodu, što znači znači da možemo imati situaciju da smo i u februaru imali pacijente koji su bili sa lakšom kliničkom slikom ili koji su bili asimptomatski, bez ikakvih tegoba, koji su preležali zarazu COVID 19 virusom. Mladi ljudi, jakog imuniteta, bez udruženih bolesti u najvećem broju slučajeva će tako i preležati ovu bolest, bez ikakvih težih simptoma ili potrebe za hospitalizacijom – naglašava on.

Napominje da je serološko testiranje pouzdana metoda koja se vrši decenijama.

– To se radi decenijama a u ovom slučaju je samo prilagođeno za ovaj novi virus i to nije neka metoda koja je izmišljena prije sedam dana, jeste za COVID 19 prilagođena u relativno skorom roku jer ovaj virus nismo imali ranije. KCUS je među prvima u ovom dijelu Evrope počeo da radi ovo serološko ispitivanje na COVID 19 i ovo je jedna metoda koja će nam kasnije valjati i pokazati koliki je tačno procenat stanovništva koji je prebolio ovu zarazu. Ona nam u ovom trenutku nije toliko bitna za ove pacijente na koje sumnjamo, jer kod njih nam je bitno uraditi klasično testiranje putem brisa i utvrditi da li oni u tom trenutku imaju infekciju – ističe dr. Baždarević.

Po njegovim riječima, rezultati serološkog testiranja ujedno su demantovali pojedine spekulacije da je 76-godišnja pacijentica zaražena unutar Kantonalne bolnice Goražde.

– Ta opcija apsolutno nije vjerovatna. Žena je primljena u kasnim večernjim satima sa već razvijenom upalom pluća i nalazom našeg pneumofiziologa koji je to potvrdio. Ona je odmah ujutro testirana i nalaz je došao pozitivan. Nekoliko dana prije toga je bila sa ispunjenim simptomima tako da apsolutno ne postoji vjerovatnoća da je ona zaražena u bolnici niti bi inkubacija tog virusa mogla biti tako brza, da se ona primi uvečer u 22.00 sata, a ujutro da bude pozitivna na test – naglasio je šef Trijažnog odjela Kantonalne bolnice Goražde.