Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BPK Goražde

Dr. Bičo: Domovi zdravlja su spremni, do sada su vakcinisane 534 osobe

Medina_Bico_2302 (1)

Dodaje da se testiranja na COVID 19 na području tog kantona vrše svakodnevno, te da je od polovine aprila incidenca obolijevanja konstantna

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) već treću sedmicu bilježi otprilike, isti broj novooboljelih od Covida-19, potvrdila je direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo.

Dodaje da su sve novozaražene osobe iz Goražda, dok je u preostale dvije lokalne zajednice na području kantona, situacija mnogo bolja

“U Općini Pale u FBiH nema zaraženih osoba, a i u općini Foča u FBiH je stanje također bolje. U protekla 24 sata od 31 testirane osobe pozitivno je 7 osoba iz Goražda. Uglavnom se radi o porodičnim klasterima. Ukupno je na području BPK-a aktivno 35 slučajeva, u izolaciji je 85 osoba, dok se na liječenju nalazi pet pacijenata , četiri u KCUS i jedna u Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde” – precizirala je Bičo.

Dodaje da se testiranja na COVID 19 na području tog kantona vrše svakodnevno, te da je od polovine aprila incidenca obolijevanja konstantna.

“U prošloj sedmici imali smo 24 nova slučaja, što je samo za jedan manje u odnosu na sedmicu prije. Dosad, u ovoj sedmici imamo ukupno 11 novooboljelih tako da se incidenca obolijevanja kreće oko 100. Trenutno bilježimo kontinuiranu epidemiološku situaciju, bez porasta i pada, tako da možemo biti zadovoljni u odnosu na stanje koje smo imali, ali ne trebamo se opuštati, već pridržavati mjera i izbjegavti skupove, a osobe koje imaju simptome trebaju se izolovati i javiti ljekaru” – naglasila je Bičo.

Istakla je da se očekuju nove doze vakcina, kako bi na području kantona bila nastavljena imunizacija u porodičnim ambulantama.

“Jutros smo očekivali isporuku kineske vakcine Sinofarm, međutim obavijestili su nas da će isporuka biti naredne sedmice. Domovi zdravlja su spremni i do sada su vakcinisane 534 osobe. Imamo najave da ćemo također u maju pored Sinofarma gdje očekujemo 80 doza, te još toliko za revakcinaciju, dobiti i Pfizer cjepivo te AstraZenecu koja će jednim dijelom biti iskorištena za revakcinaciju, ali ne znamo o kojim se količinama radi” – istakla je direktorica Zavoda za za javno zdravstvo BPK.