Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dekan medicinskog fakulteta

Dr. Bokonjić: Daleko smo od kolektivnog imuniteta

sarajevo baste (1)

Kolektivni imunitet stiče se kada više od polovine, u najboljem slučaju preko 70% stanovništva razvije antitijela na virus

Do kraja sedmice u Republici Srpskoj počinje serološko pilot testiranje građana na prisustvo antitijela na novi koronavirus. Kako je za televiziju N1 pojasnio dekan Medicinskog fakulteta u Foči prof.dr. Dejan Bokonjić prvo se radi na testiranju procedure rada, načinu uzimanja uzoraka, a naredne sedmice počinje pravo testiranje i rad sa građanima.

“Porodice se biraju po instrukcijama Zavoda za statistiku, slučajnim uzorkom, iz baze Domova zdravlja. Testiranje i anketiranje vrišit će se u domovima zdravlja, ali i na terenu, ako se radi o porodici iz ruralnih, nepristupačnih terena. Ovim putem apelujemo na građane da nam se odazovu”, poručio je.

Proces bi mogao pomoći i u izradi strategije vakcinisanja kada cjepivo bude dostupno kaže Bokonjić. Ipak, naglašava da smo daleko od prirodnog kolektivnog imunitata krda.

“Procjenjuje se da je procenat kod nas oko 10. Da bismo rekli da smo stekli kolektivni imunitet, morali bismo imati 60-70% stanovništva koje je prebolovalo virus”, objasnio je Bokonjić.

Te procente nema ni jedna zemlja u svijetu, kaže sagovornik N1.

“Madrid je tokom ljeta imao 6-7 % ljudi sa antitijelima. Tokom ovog novog velikog talasa nemamo rezultate, nisam vidio da postoje nova istraživanja, ali mislim da u većini zemalja taj postotak nije veći od 10%.”

Kolektivni imunitet stiče se kada više od polovine, u najboljem slučaju preko 70% stanovništva razvije antitijela na virus, tada, objašnjavaju stručnjaci epidemija prirodno jenjava, nestaje, prestaje. Ali, dodaju da je SARS-COV-2 novi virus, te da se projekcije prave na osnovu iskustava sa do sada poznatim virusima, istraživanim unazad 100 godina.