Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dr. Ler: Nema epidemije u BiH, kapljični prenos virusa AH1N1 je 1,5 metara

zeljko ler

Prim. dr Željko Ler, voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH u razgovoru za televiziju N1 je potvrdio da uprkos jednom smrtnom slučaju od virusa AH1N1 nema opasnosti od epidemije, kao ni od zika virusa – koji još uvijek ne prijeti ni BiH ni regionu.

Podsjećamo, jedna pacijentica zaražena virusom AH1N1 preminula je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od posljedica virusa. Radi se o pacijentici inicijala R.E. (1984. godište), kod koje je potvrđen virus AH1N1. Podsjećamo, među zaraženim pacijentima zaraženih virusom AH1N1 najviše ih je iz Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

“Mogu samo reći, uz dužno poštovanje prema preminuloj, da je došlo do komplikacije stanja uzrokovanog virusom. Klinički centar će izvijestiti o detaljima”, kazao je Ler.

On je pojasnio da još uvijek nema opasnosti od epidemije, jer nema značajnih pokazatelja da je u pitanju epidemijski potencijal.

“Svinjska gripa je sezonska grupa koju smo očekivali. Cjepivo koje je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) se distribuira na području cijele BiH, i ovo nije ništa neočekivano”, pojasnio je.

“U prve četiri sedmice ove godine povećan je broj akutnih i respiratornih infekcija. Smanjen je broj bolesti sličnih gripi, a nemamo dramatičnu situaciju koja bi ukazivala na ekstenzivno veliku epidemiju”, izavio je prim. dr. Ler.

A, kako se treba ponašati u ovom periodu?

“Kao i kod svake druge kapljične infekcije, jer je i ovdje riječ o jednoj takoj – izbjegavati velike skupove u zatvorenim prostorijama, provjetravati prostorije u kojima se boravi, obogatiti ishranu vitaminima i kaloričnom hranom, a sve tegobe koje osjetite prijaviti liječnik”.

Objasnio je i to da temperaturne i vremenske oscilacije malo ili ni malo utiču na ekspanziju virusa.

“Put prenošenja je očuvan i za toplo i za hladnije vrijeme, tako da tome ne bih pridavao veliku pažnju”, dodao je Ler.

Znamo da je 11 osoba zaraženo AH1N1 virusom, a jedna osoba se još uvijek nalazi u kritičnom stanju, a Ler je savjetovao kako da se ponašaju oni koji dolaze u kontakt sa oboljelima.

“Treba izbjegavati kontakt, u slučaju posjeta ili dodira nositi zaštitnu masku. Kapljični prenos virusa je 1,5 metara – i to je osnovna prevencija u ovom trenutku”.

Na pitanje šta se treba desiti da se proglasi epidemija, i šta to znači za državu, dr. Ler je odgovorio:

“Kada imamo desetine oboljelih ukratkom vremenskom periodu na jednom ili više područja. Ako se to desi u jednom kantonu, epidemija se proglašava na nivou kantona, ako je na dva ili više – proglašava se epidemija na nivou FBiH. Nekoliko slučajeva oboljelih ne znače epidemiju, mada je jedan letalan ishod podgrijao situaciju”, kazao je Ler.

Zika virus je u posljednje vrijeme jako aktivan u svijetu, a WHO je proglasila globalnu prijetnju.

“Njega prenose komarci iz roda edes, a najčešći je u Centralnoj, Sjevernoj i Južnoj Ameici, nekim dijelovima Azije i Afike. Kod nas još uvijek nema opasnosti, a imamo edes komaraca u sjeverozapadnom dijelu BiH. Sa sigurnošću ne možemo znati gdje se nalaze, ali u ovom trenutku, BiH i regionu ne prijeti opasnost od zika virusa”, pojasnio je prim. dr. Ler.

Sebija Izetbegović ukida dvojnu ljekarsku praksu: Doktori se moraju odlučiti, ili će raditi u bolnici ili u privatnoj ordinaciji!